Aktualizowany (definicje i silnik) ale nie za często (nie co 5min !)
Bieżąca kontrola komputera
Ochrona poczty, rutera
W miarę lekki dla systemu
Parametry komputera
Windows 7 Home 64bit, procesor 3GHz, pamięć RAM 4GB, dysk 500GB
Nie jestem specem, wiem że mogę sobie to wygóglować ale w necie jest tego dużo wraz z komentarzami ale bez żadnych konkretów. Brak porównania zużycia RAM, procesora itp. Znajomi odradzają Avasta, zresztą ostatnio coś się popsuł.
Pande Cloud odradzam, z moich doświadczeń wynika że obciąża komputer bardziej niż avast Internet Security. Rozważałbym avasta lub avg. Defender ma słabą skuteczność.
Myślisz, że konkrety uzyskasz tutaj? Każdy będzie ci polecał to co sam używa, co lubi, a czy dany produkt spełni twoje wymagania tego nikt poza tobą nie wie.
Zgadzam się z tym. Po prostu możesz przetestować różne antywirusy i zdecydować, który Ci najbardziej odpowiada.
Od siebie mogę zaproponować 360 Total Security Essential (tutaj) lub Comodo Internet Security Premium (tutaj). Obydwa są bardzo lekkie, chronią system w tle np. podczas zakupów w sklepach internetowych, są na bieżąco aktualizowane. Czasami jednak zdarza im się zgłaszać fałszywe alarmy. Dlatego zawsze ustawiam sobie antywirusa w taki sposób, że to ja podejmuję ostateczną decyzję, co zrobić z danym plikiem - czy go zablokować czy dodać do białej listy itd. Jeżeli chodzi o 360 TSE, jego konfiguracja jest bardzo prosta. Sprawa wygląda inaczej w przypadku CIS, bo domyślne ustawienia nie zapewniają skutecznej ochrony, więc trzeba trochę pogrzebać. Jeśli chodzi o bardziej zaawansowaną konfigurację tego drugiego programu, ja korzystałam z tego poradnika). Niewątpliwym plusem CIS jest na pewno to, że można go używać za darmo również w warunkach komercyjnych.
Powodzenia.
Od ponad dwóch lat korzystam z promocyjnych półrocznych licencji na płatne wersje różnych produktów Pandy zamieszczanych na stronach typu: http://www.windowsdeal.com
(w tej chwili dostępna jest 50% zniżka na Panda Global Protection 2017).
Ale wystarczy pośledzić owe stronki aby bez problemu pobrać 100% zniżki na półroczne licencje.
Na wymienionym przez Ciebie sprzęcie żaden z produktów Pandy nie powinien w widoczny sposób spowolnić pracy komputera.
z darmowych niczego nie polecę, jak szukasz jakiegoś bezawaryjnego i funkcjonalnego antywirusa to kup sobie g datę, nie kosztuje dużo a za to masz pełną ochronę i poczty i przelewów, tez ważne dane będą automatycznie wrzucane do chmury, ja się pozbyłam raz na zawsze tych wkurzających reklam pakujących się do przeglądarki. poza tym mam program ksiegowy na kompie, a jesli takie dane by wyciekły gdzieś to dopiero by były problemy. zawsze lepiej skorzystać z platnej ale dużo pewniejszej opcji