Program antywirusowy darmowy - proszę polećcie

Witam

• Mały program, nie kombajn z masą dodatków
  • Aktualizowany (definicje i silnik) ale nie za często (nie co 5min !)
  • Bieżąca kontrola komputera
  • Ochrona poczty, rutera
  • W miarę lekki dla systemu

Parametry komputera
Windows 7 Home 64bit, procesor 3GHz, pamięć RAM 4GB, dysk 500GB

Nie jestem specem, wiem że mogę sobie to wygóglować ale w necie jest tego dużo wraz z komentarzami ale bez żadnych konkretów. Brak porównania zużycia RAM, procesora itp. Znajomi odradzają Avasta, zresztą ostatnio coś się popsuł.

lub

A tam… w/g mnie z darmowych OK.

Ewentualnie AVG.

I nie ma ideałów.

Avast w zupełności wystarcza.

Może Windows Defender lub MSE?

Jestem za Avastem.

Pande Cloud odradzam, z moich doświadczeń wynika że obciąża komputer bardziej niż avast Internet Security. Rozważałbym avasta lub avg. Defender ma słabą skuteczność.

Są tacy specjaliści (i to z Google ;), którzy mówią że tylko i wyłącznie Windows Defender:

Myślisz, że konkrety uzyskasz tutaj? Każdy będzie ci polecał to co sam używa, co lubi, a czy dany produkt spełni twoje wymagania tego nikt poza tobą nie wie.

tem chński 360 oraz EMET lub Widows Defender + EMET.

Zgadzam się z tym. Po prostu możesz przetestować różne antywirusy i zdecydować, który Ci najbardziej odpowiada.
Od siebie mogę zaproponować 360 Total Security Essential (tutaj) lub Comodo Internet Security Premium (tutaj). Obydwa są bardzo lekkie, chronią system w tle np. podczas zakupów w sklepach internetowych, są na bieżąco aktualizowane. Czasami jednak zdarza im się zgłaszać fałszywe alarmy. Dlatego zawsze ustawiam sobie antywirusa w taki sposób, że to ja podejmuję ostateczną decyzję, co zrobić z danym plikiem - czy go zablokować czy dodać do białej listy itd. Jeżeli chodzi o 360 TSE, jego konfiguracja jest bardzo prosta. Sprawa wygląda inaczej w przypadku CIS, bo domyślne ustawienia nie zapewniają skutecznej ochrony, więc trzeba trochę pogrzebać. Jeśli chodzi o bardziej zaawansowaną konfigurację tego drugiego programu, ja korzystałam z tego poradnika). Niewątpliwym plusem CIS jest na pewno to, że można go używać za darmo również w warunkach komercyjnych.
Powodzenia.

Od ponad dwóch lat korzystam z promocyjnych półrocznych licencji na płatne wersje różnych produktów Pandy zamieszczanych na stronach typu:
http://www.windowsdeal.com
(w tej chwili dostępna jest 50% zniżka na Panda Global Protection 2017).
Ale wystarczy pośledzić owe stronki aby bez problemu pobrać 100% zniżki na półroczne licencje.
Na wymienionym przez Ciebie sprzęcie żaden z produktów Pandy nie powinien w widoczny sposób spowolnić pracy komputera.

Okresowe skanowanie Dr. Web i wsio :stuck_out_tongue:

z darmowych niczego nie polecę, jak szukasz jakiegoś bezawaryjnego i funkcjonalnego antywirusa to kup sobie g datę, nie kosztuje dużo a za to masz pełną ochronę i poczty i przelewów, tez ważne dane będą automatycznie wrzucane do chmury, ja się pozbyłam raz na zawsze tych wkurzających reklam pakujących się do przeglądarki. poza tym mam program ksiegowy na kompie, a jesli takie dane by wyciekły gdzieś to dopiero by były problemy. zawsze lepiej skorzystać z platnej ale dużo pewniejszej opcji