Program CPU-Z, a częstotliwość RAM-u

Obecnie na komputerze mam zainstalowane cztery kości ramu - wszystkie 800Mhz (2x1GB + 2x1GB), natomiast program CPU-Z wskazuje częstotliwość pamięci na poziomie 400Mhz…czy coś jest nie tak?..

A jaki masz system? 32 czy 64 bitowy? No i co to za system? Bo jeśli to 32 bitowy Windows to nie obsłużysz więcej niż ok. 3 GB RAM. No i dla pewności wejdź w BIOS, by sprawdzić czy on widzi 4 GB RAM. Jeśli BIOS nie widzi 4 GB to wtedy Twoja płyta ma kłopot z obsługą takiej ilości RAM jaką wymieniłeś.

Tak, mam Windowsa XP SP3 32 bitowego - wykrywa ok 3,2GB RAM (natomiast w BIOSIe jest całość, czyli 4096mb), ale dziwi mnie zmniejszona o połowę częstotliwość pamięci: z 800Mhz na 400Mhz… :?

Moja płyta gł. to Asus P5k Premium

Ściągnij Everesta Ultimate i tam spr. szybkość RAMU. Mi to wygląda na zwykły błąd programu. A jaką szybkość RAM pokazuje BIOS?

Cpuz pokazuje szybkość magistrali pamięci, a nie jej taktowanie DDR.

First

Żeby otrzymać taktowanie ramu wartość z zakładki memory pomnóż przez 2 i wtedy okaże się, że masz ram 800 MHz :smiley:

W evereście masz to pokazane w Płyta główna->Płyta główna->Właściwości magistrali pamięci (rzeczywista 400 i efektywna 800)

Dobrze Ci pokazuje. Wartość ta mnożysz razy dwa.

Efektywna częstotliwość taktowania pamięci RAM jest dwukrotnie wyższa niż zegar taktujący, czyli w Twoim przypadku 400MHz x2 = 800MHz. Ot cała matematyka z informatyką :smiley: Program dobrze pokazuje :smiley:

OK, dzięki chłopaki za rozwianie mojej “wątpliwości”! :smiley: