Program czytający wysyłane dane

Witam. Jako że jest to mój pierwszy post chciałbym pozdrowić wszystkich forumowiczów :).

A więc do mojego problemu, poszukuję programu, który czyta (dobrze by było gdyby potrafił też zapisywać :wink: ) informacje wysyłane z mojego komputera. Nie chodzi mi jednak o same statystyki typu “wysłano 10kb na adres xxx.xxx.xxx.xxx” itp tylko dokładnie co wysłano. Na przykład:

Wysyłam e-mail, klient poczty łączy się z serwerem i wysyła dane. Program te dane przechwytuje tak, jak by były one wysyłane do niego. W rezultacie cała wiadomość e-mail wraz ze wszystkimi tagami, informacjami itp zostaje (wysłana i) zapisana w programie.

Czy ktoś zna taki, lub bardzo podobny program? Może się on ograniczać do skanowania pojedynczych portów, oraz najlepiej by było gdyby była to wersja bezpłatna lub demo :P.

Z góry dziękuję,

Dracco

Można zapytać do czego jest Ci to potrzebne?

Przecież programy pocztowe mają możliwość zapisywania wysłanych wiadomości - po co więc zewnętrzny program?

Możesz użyć do tego programu Wireshark.

Download:

http://www.wireshark.org/download.html

@Frog

Klient poczty był tylko przykładem, chociaż zapisują one tylko wiadomość, a nie wszystkie wysyłane dane ;). Głównym celem, dla którego potrzebuje tego programu jest sprawdzenie informacji wysyłanych do serwera przez Freelancer Cheat Detector, w grze Freelancer. Jest to program stworzony przez administratora prywatnego serwera, i chcę się upewnić czy nie pobiera on zbyt wielu danych o moim komputerze.

Co do programu, właśnie ściągam, po przetestowaniu dam znać czy się nadaje ;).

Chyba się nadaje, ale musze go rozgryźć :P. Dzięki maciek i Nook :).