Zains. stery dla mojej karty dźwiękowej Audigy LS pod Vistą Ultimate x64 ale działają tylko 2 głośniki przednie i subwoofer a posiadam Creative 5.1
W XP zawsze ins. program z płytki którą dostałem do karty muzycznej ale gdy ten sam program chce zains pod vistą to wywala jakiś błąd i sie nie da go zains.
Posuzkuje jakiś program by wszystkie 5 głośników były aktywne, jakieś propozycje?
A pobrałeś nowe driver-y ze strony producenta ? czy wgrałeś te z CD ? Proste jeżeli masz najnowsze stery to Creative Audio Control Panel musi chodzić a jeżeli masz te z CD to się nie dziw że nie działa.
A ja wam mówię że dopóki się nie przestawi w opcjach Windows-owych z 2.1 na 5.1 żaden program nie będzie odtwarzać dźwięku w 5.1.
O matko tak trudno ? znaleźć najnowsze drivery ? I nie rozumiem w jaki sposób chciałeś odpalić program Creative Audio Control Panel skoro korzystasz z Windows-owych driverów.
http://pl.europe.creative.com > POMOC > Sound Blaster > Jeśli Państwa produkt nie jest wymieniony powyżej, proszę kliknij tutaj. > Audigy > Audigy LS Digital Audio >
Pobierasz Najnowszy Sterownik + Creative ALchemy (aby mieć efekty EAX i tryb 3D w grach)
jeżeli użyje się sterowników zamieszczonych na płycie która była dołączona do karty dźwiękowej także jest możliwość uzyskania dźwięku 5.1 lecz per trzeba sprawdzic ustawienia w steroenikach bo tak jak pisze RMK_99 zdarza się że system 5.1 nie jest włączony
Tylko SOGA napisał do mnie na PM że korzysta z Windows-owych driverów i nie może zainstalować tych z płyty ( pewnie na CD są stare driver-y dla XP ). Więc każdy kto by choć troszkę wysilił głowę to by wpadł na pomysł zassania nowych sterów z netu.
Stery Vista sama ściągła skoro grają 2 głośniki z subwooferem, bo odrazu po zains. Audogy LS w ogóle nie działała… Teraz cały czas chodziło mi o program ktory uruchomi wszystkie 5 - w ustawieniach Visty mam ustawione na 5.1 i gdy tam daje testuj to działają wszystkie…
Z stronki Creativa ściągnąć tylko te: Creative ALchemy 1.25.10?
Czy coś jeszcze? Może te stery też? Creative Sound Blaster Audigy Value/SE/LS and Sound Blaster Live! 24-bit Windows Vista Driver 1.04.0065?
– Dodane 09.04.2009 (Cz) 12:05 –
Zains. to:
Creative Sound Blaster Audigy Value/SE/LS and Sound Blaster Live! 24-bit Windows Vista Driver 1.04.0065
i to:
Creative ALchemy
W winampie jak w i wmp posutawianych na głośniki Creativa w systemowych ustawieniach również 5.1 wciąż grają tylko 2 głośniki i subwoofer
W testach w Vista wysztkie 5 ‘daje głos’ a przy mp3 nic…
W tym Alchemy jest tylko opcja do dodania gier by tam był dźwięk 3D i nic więcej…?
Bo tak jak pisałem ALchemy jest do gier i czasami do niektórych programów. Jeżeli masz ustawione 5.1 to powinno grać a więc:
może masz automatyczne wyciszanie kanałów, sprawdź w ustawieniach systemowych.
może w ustawieniach kodeków masz ustawione na dekodowanie w 2.1.
spróbuj jeszcze innych driverów modowanych np: YouPAX lub KX Project
a może po prostu taki urok Visty niektórzy ludzie nie mogą za chiny jasne włączyć 5.1
Pamiętaj że oryginalne drivery i KX Project nie są rozwijane czyli nici z nowych driverów rozwijane są tylko YouPAX dla kart Audigy 1
A jak zapytasz się o drivery to ja ci już odpowiem google ! nie gryzie. Ja prawię nigdy nie zadaje pytań na forach bo wszystko znajduje dzięki Google.pl
Czy możesz podać dokładnie o które miejsce Ci chodzi? Bo w ustawieniach wszystko sprawdzałem na różne sposoby ale o wyciszeniu kanałów nic nie znalazłem… :roll:
Mam 5.1 - nawet jak miałem 2.1 to było to samo ale kodeki z ktorych korzystam to ffdshow ktory dziala tylko jak otweiram *.avi
W KX-Project pisze ze nie znaleziono kompatybilnego urządzenia…
Heh, może… Ale to by było bez sensu…
To moze pomozesz poszuakc mi odp. na moje :x ?
Aha, skąd ściagnac creative control panel skoro nie było tego w driverach ani w tym alchemy ktore sciaglem z creative.pl?
Musi być albo skrót w Menu Start albo poszukaj folderu Creative w Program Files lub Program Files (X86) lub przeszukaj partycję C: ja miałem kiedyś SB Audigy 4 i był Control Panel.