Witam, chciałbym się Was poradzić w sprawie wyboru programu to tworzenia wizualizacji projektów parków, ogrodów i obiektów małej architektury (ławki, lampy, altany itp.)
Ze względu na brak doświadczenia szukam czegoś prostego w obsłudze i aby można było uzyskać ładną wizualizację (oczywiście w miarę możliwości).
Zastanawiałem się nad Autodesk Maya ale oglądając tutoriale zauważyłem, że obszar roboczy nie jest zbyt duży (czy można go zwiększyć?) oraz Sketchup Jak z dostępnością modeli roślin (nie chodzi mi tu o rozróżnienie na gatunki, po prostu czy są dostępne rośliny czy trzeba we własnym zakresie stworzyć model)?. Który z tych programów polecilibyście studentowi? A może Macie jakieś inne propozycje?
Dziękuję serdecznie za pomoc.
PS. oczywiście chodzi mi tu o niekomercyjne wykorzystanie.
Wszystko co jest w .obj jest dostępne wszędzie, niezależnie od programu, choć materiały będziesz musiał stworzyć we własnym zakresie, bo gotowce są na ogół tworzone z myślą o 3dmaxie z vrayem.
Sketchup nadaje się do to tworzenia bardzo prostych i typowych projektów, zaokrąglenia i nieszablonowe rozwiązania niezbyt tu wychodzą. chyba blender rzeczywiście może być najlepszy
Niestety ale każdego programu trzeba się nauczyć Do Blendera jest cała masa samouczków i tutoriali w internecie więc da się jeśli tylko się chce. Proponuję po prostu wymyślić jakiś prosty projekt i zacząć go robić.