Poszukuję programu do analizy obecnego stanu zabezpieczeń systemu Windows. W poprzednich wersjach systemu Windows korzystałem z Microsoft Baseline Security Analyzer, jednak od pewnego czasu nie jest on już rozwijany, a jego kompatybilność z systemem Windows 10 jest ograniczona (według opisu na stronie producenta).
Czy ktoś z Forumowiczów korzysta z podobnego, darmowego narzędzia? A może polecacie coś o podobnej albo większej sile rażenia, płatnego?
Nie chciałbym prowadzić dyskusji na temat zasadności stosowania tego typu narzędzi. Szukam tylko rozwiązań o podobnym działaniu.
Myślę, że trochę podobnie działa to: https://0patch.com/
Z tymże płatna wersja ma jakieś tam bonusy. W wersji darmowej i tak skuteczny. On działa na takiej zasadzie, że jak jest gdzieś luka w systemie i Microsoft nie wydał łatki, to ten program stosuje automatycznie swój micropatch. Nie wiem czy to ciebie zainteresuje, ale możesz na niego spojrzeć i wyrobić swoje zdanie.
Niestety, ale podana przez Ciebie aplikacja działa na całkiem innej zasadzie. Szukam czegoś do przeprowadzania mini audytu zabezpieczeń systemowych. Poszukuję narzędzia, które sprawdzi ustawienia kont, zasad grupy, konfigurację zapory oraz innych programów, które wprowadziły zmiany w systemie. Wskaże słabe punkty i podpowie jak rozwiązać problemy.
Aplikacja wymaga połączenia z internetem do aktualizacji sygnatur i uruchomienia, a ponadto nie wiem dla kogo to skanowanie jest - dla mnie, czy firmy Kaspersky? Z postanowień licencji, która jest przypięta do tego narzędzia, wynika, że zgadzam się na przesłanie informacji na temat każdego pliku oraz wszystkich innych rzeczy, które za pomocą tego programu zostaną przeskanowane. Przesyłane informacje, to między innymi: nazwa pliku, rozmiar, typ, flagi