Cześć cześć. Od kilku miesięcy zmagam się z problemem, przez który dostaję białej gorączki. Z dnia na dzień prędkość mojego internetu drastycznie spada. Już jakieś 2 miesiące temu kontaktowałem się z technikiem mojego dostawcy internetu. Po jego testach uznał, że po stronie firmy nie ma żadnego problemu. Powiedział mi, że na moim komputerze coś dziwnego “ciągnie” internet. Jakby nietypowy ruch w sieci, i że to jest przyczyną tych spadków. Dzis już puściły mi nerwy, więc szukam oprogramowania, dzięki któremu będzie mozna określić, co tak na prawdę obciąża mi te łączę. Spróbuję jeszcze przed reinstallem systemu jakoś w taki sposób podziałać, ale spokojnie, mam jeszcze dużo czasu, ściągam Windowsa z zawrotną prędkością 200kb/s… Miło by też było, jeśli program jest trochę bardziej skomplikowany w obsłudze, gdyby ktoś podrzucił, jak tego programu używać. Z góry dzięki
Cześć. W dziale ‘bezpieczeństwo’ masz opisanie jak i jakie logi wrzucić, może tam coś się znajdzie.
Co do badania ruchu: jesteś pewny, że np. nikt nie korzysta z Twojego wifi?
Nie próbowałem tego sprawdzać. Właśnie próbuję to zrobić, ale gdy wchodzę na stronę konfiguracyjną (w moim przypadku router z D-linka, strona pod 192.168.0.1) otrzymuję to:
Addition.txt (47,6 KB) FRST.txt (105,5 KB) Shortcut.txt (61,5 KB)
Logi załączone
Najpierw warto sprawdzić czy problem jest w komputerze czy poza nim.
Najprościej sprawdzisz to ograniczając ruch sieciowy na swoim routerze tylko do swojego komputera (np. przez ograniczenie po adresie MAC karty sieciowej) - większość routerów posiada taką opcję.
Jeśli po tej zmianie przepustowość sieci wróci do normy - oznacza to, że ktoś “korzysta” z Twojej źle zabezpieczonej sieci (patrz sugestia Dominika “Bachusa”).
Warto od tego zacząć tak czy siak - to najprostszy sposób podniesienia bezpieczeństwa sieci domowej (pomijając ukrycie SSID, bezpieczne hasło itp).
Jeśli po tej zmianie nie nastąpi poprawa, oznacza to, że problemem mogą być podejrzane programy na Twoim komputerze.
I znowu warto zacząć od najprostszej metody sprawdzenia - firewall. Zainstaluj dowolny, darmowy firewall i przełącz go w tryb uczenia oparty na regułach. Dzięki temu, każda aplikacja, która będzie chciała uzyskać połączenie z siecią będzie wymuszała “pytanie” firewalla o pozwolenie. Szybko wyfiltrujesz w ten sposób większość dziwnych aplikacji.
Jeśli to nie pomoże - daj znać.
Nietypowy ruch z sieci? Na to najlepszy roguekiller po analizie zaznaczaj wszystko i uruchom usuwanie - tam po prawej jest przycisk i znajdziesz logi - zawartość z usuwania daj na pastebin, albo wklejto i tu dasz linka.
Kolejny krok, to complete internet repair, - pobierz zip i wypakuj
https://www.rizonesoft.com/downloads/complete-internet-repair/
… czyli zaznaczasz tak:
Klikniesz w GO! i z menu file wybierzesz reebot po naprawie.
Potem możesz użyć nawet adwcleaner, przeczyścić system ze śmieci.
Zresetuj router do ustawień fabrycznych i przejdź konfigurację za pomocą domyślnego kreatora.
Zakładam, że niezbędne dane otrzymałeś od swojego dostawcy internetu (o ile jakieś są wymagane w Twoim przypadku).