Witam. Chciałbym spytać, jaki polecacie program do domowej obróbki zdjęć cyfrowych ?
Chodzi mi o taki program, żeby przy okazji automatycznej poprawie jakości zdjęcia zmniejszał się jednocześnie rozmiar zdjęcia.
Kiedyś miałem ACDSee 5 i razem z nim był (jak dobrze pamiętam) taki dodatek FotoCanvas, który po edycji zdjęcia i kliknięciu “auto” poprawiał jego jakość i jednocześnie zmniejszał jego rozmiar np. z 300 KB na 100 KB.
Teraz mam ACDSee 10, ale tam jest wręcz odwrotnie…klikam - Edytuj obraz - Naświetlenie itp. wszystko w automacie, ale tu rozmiar się zwiększa…
Cały wczorajszy wieczór spędziłem na testowaniu w/w programików i chyba najbardziej przypadł mi do gustu ten pierwszy - IrfanView. Gdzieś wyczytałem, że można go rozbudować i tu mam pytanko, jakie polecacie pluginy ?
Wynalazłem coś takiego jak ivplugins410 - 6,20 MB, co to za paczka…?
W przedostatnim Komputer Swiecie był test programu Corel Paint Shop Pro Photo X2, dostał ocene bardzo dobrą (5,35), napisali że jest dobry dla użytkowników domowych. Cena: 320 zł
Czy tym programem można także zmniejszać pojemność (wielkość) zdjęć tak jak to jest w ACDSee - FotoCanvas, który po edycji zdjęcia i kliknięciu “auto” poprawiał jego jakość i jednocześnie zmniejszał jego rozmiar np. z 300 KB na 100 KB ?
Od lat używałem ACDSee 5.0, jakoś najbardziej przypadł mi do gustu. Jednak ostatnio kupiłem laptopa z Windows 7 i niestety nie mogę już go zainstalować. Dlatego też chciałbym spytać ponownie o darmowy program do obróbki fotek. Czy nadal wśród darmowych numerem jeden jest GIMP…?
Głównie zależy mi na opcji automatycznej poprawy jakości zdjęcia oraz na tym, że po kliknięciu na “auto”, jednocześnie zmniejszał jego rozmiar np. z 300 KB na 100 KB.