Program do drukowania dużej ilości PDF

Szukam darmowego programu na licencji korporacyjnej do drukowania dużej ilości PDF. a konkretniej: Mam 200 plików PDF chce wydrukować te pliki alfabetycznie za jednym razem. Jeśli przeciągniemy te pliki do ,zobacz co jest drukowane" to adobe reader otwiera 200 razy PDF zawieszając się i nic nie drukuje :smiley: Wszystkie pomysły mile widziane

Jak mogą być drukowane jako „obraz” i każdy to 1 strona, to można spróbować Ifran View Thumbnails.

Przy kilku stronach w PDF-ie może się program „miniaturki” pogubić i przerwać drukowanie na dokumencie wielostronicowym.

Jak program wymięknie na drukowaniu pierwszego PDF (i resztę oleje) to można rozważyć konwersję reszty na pliki graficzne z wysokim DPI (przetwarzanie wsadowe/seryjne w np. Ifran View).

Od strony licencji nie powinno być problemu, jak dobrze rozumiem artykuł ze strony programu na temat licencji.

hm nie będzie to dobre rozwiązanie przy tak dużej liczbie dokumentów program zachowuje się podobnie jak Adobe… myślałem jednak może znaleźć coś typu: Print Conductor tylko darmowego. Program który będzie kolejkował te dokumenty alfabetycznie.

Ciekawe zadanie.

Połączenie PDF’ów

Myślę, że możesz spróbować połączyć te pliki w jeden - programem PDFtk. Darmowa wersja w pełni wystarczy

1. Klikasz Add PDF
  2. Przechodzisz do katalogu z Twoimi plikami, w oknie dodawania sortujesz je tak jak chcesz, żeby były dodane, np wg nazwy
  3. Naciskasz Ctrl+a co powoduje, że wszystkie pliki się zaznaczają
  4. Wybierasz Otwórz

Teraz masz na liście wszystkie PDF’y dodane zgodnie z sortowaniem ustawionym poprzednio. Klikasz Create PDF, otrzymujesz jeden plik i go drukujesz.

Zwróć uwagę, że istnieje małe prawdopodobieństwo, że coś się rozleci, choć raczej problem nie wstąpi o ile nie masz skomplikowanych PDF’ów.

Wykorzystanie PowerShell

Ta metoda może wydawać się trudniejsza ale tak naprawdę jest bardzo wygodna. Otwierasz Explorator w miejscu gdzie są Twoje PDF’y, wpisujesz w pasku adresu powershell i naciskasz Enter
obraz

Ustawiasz drukarkę domyślną na tą, na której ma być drukowane i w niebieskim ekranie wklejasz

Get-ChildItem -Filter *.pdf | sort BaseName | ForEach-Object {
     Start-Process -FilePath $_.FullName -Verb Print
}

Po zatwierdzeniu, dokumenty będą drukowane plik po pliku, posortowane wg nazwy → sort BaseName

Otwórz sobie kolejkę wydruku, żeby monitorować proces. Może zanim się nie upewnisz, że kolejka jest właściwa, to daj drukarkę w Offline. Zaletą tego rozwiazania jest to, że nie ingerujesz w strukturę PDF’ów, wykluczasz ewentualną możliwość, ze coś się rozleci, co przy tak dużej ilości PDF’ów jest nie bez znaczenia.

z tym PowerShell to bardzo dobry pomysł ale… pewnie wymaga uruchamiania go jako admin ? potrzebuję aby to funkcjonowało na uprawnieniach użytkownika

Nie trzeba admina. Zwykły użytkownik wystarczy. Robisz dokładnie wg tego co napisałem, nie przejmując się adminem.

Admin jest potrzebny jedynie, gdy za pomocą powershell chcesz wykonać czynności, do których użytkownik nie ma uprawnień, jak edycja ustawień systemowych itp.

no to super :slight_smile: przetestuję i dam znać, z góry dziękuję

Jeszcze bym sprawdził licencję tego PDFtk Free czy pozwala na użytek komercyjny jak wszelkie batche, vbsy i PowerShelle zawiodą.

A problem wsadzić pliki do jednego katalogu, dać sortowanie alfabetyczne a potem zaznaczyć wszystkie i z pod prawego klawisza drukuj ?

pozamiatał … :]

niestety ale problem bo przy 200 PDF tak jak pisałem wyżej program który jest domyślny dla PDF musi 200 razy otworzyć ten PDF. Czekasz z 5 min na otworzenie tego ale niestety nic nie drukuje, prawdopodobnie bufor wydruku za mały czy coś…

metoda z powershell sprawdza się świetnie :slight_smile: dzięki :slight_smile:

1 polubienie

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.