Poszukuję programu do drukowania gdzie sama mogę ustalić wymiar jaki ma zostać wydrukowany. Chodzi o fotografie, grafikę.
W standardowym programie mogę tylko wybrać ilość (np. 2, 4, 9 itd.) jaka ma być wydrukowana na stronie, ale rozmieszczenie jest losowe i automatyczne. Znajdzie się coś takiego? Najlepiej darmowy.
Nie za bardzo rozumiem pytanie, ale takie rzeczy to i w Wordzie można robić metodą kopiuj wklej, a potem sobie poustalać parametry wydruku. Jeśli nie chcesz korzystać z Worda i metody kopiuj/wklej to polecam przeglądarkę graficzną IrfanView + spolszczenie + pluginy i tym programem się posługiwać.
Chodzi o możliwość drukowania dowolnego wymiaru. Np. chcę wydrukować czarny kwadrat o wymiarach 5x5cm, więc wpisuję ten wymiar i tak mi drukuje. Obecnie drukuje mi go tylko na całej stronie i nie mam jak tego pomniejszyć poza tym sposobem co opisałam wcześniej, ale nie otrzymuję konkretnego wymiaru tylko pomniejsza się automatycznie.
Zakładka “Układ” z rozwijanego menu wybierasz “Single - Custom” Zaznaczasz “Maintain aspect ratio” Ustawiasz szerokość i wysokość, w bloku “Parameters” wybierasz w jakim miejscu na kartce ma się znaleźć drukowany obiekt i ustawiasz jednostki “Units” jakimi się posługujesz.
Jak dla mnie najlepszym programem, który spełni wszystkie te warunki, które opisałaś to jest program Print Pilot. Ja dostałem ten program w promocji z jakimś czasopismem i jest chyba płatny. Ale poszukaj w necie bo mam wrażenie, że któraś ze starszych wersji była darmowa. Warto.