Program do drukowania

Poszukuję programu do drukowania gdzie sama mogę ustalić wymiar jaki ma zostać wydrukowany. Chodzi o fotografie, grafikę.

W standardowym programie mogę tylko wybrać ilość (np. 2, 4, 9 itd.) jaka ma być wydrukowana na stronie, ale rozmieszczenie jest losowe i automatyczne. Znajdzie się coś takiego? Najlepiej darmowy.

Nie za bardzo rozumiem pytanie, ale takie rzeczy to i w Wordzie można robić metodą kopiuj wklej, a potem sobie poustalać parametry wydruku. Jeśli nie chcesz korzystać z Worda i metody kopiuj/wklej to polecam przeglądarkę graficzną IrfanView + spolszczenie + pluginy i tym programem się posługiwać.

Chodzi o możliwość drukowania dowolnego wymiaru. Np. chcę wydrukować czarny kwadrat o wymiarach 5x5cm, więc wpisuję ten wymiar i tak mi drukuje. Obecnie drukuje mi go tylko na całej stronie i nie mam jak tego pomniejszyć poza tym sposobem co opisałam wcześniej, ale nie otrzymuję konkretnego wymiaru tylko pomniejsza się automatycznie.

Możesz to zrobić np. używając programu do zarządzania zbiorem grafiki.

Ja używam XnView MP (to odmiana programu będącego w bazie Dobrych programów tylko nowsza) http://www.xnview.com/en/xnviewmp/

Menu -> Plik -> Print (Ctrl+P)

Zakładka “Układ” z rozwijanego menu wybierasz “Single - Custom” Zaznaczasz “Maintain aspect ratio” Ustawiasz szerokość i wysokość, w bloku “Parameters” wybierasz w jakim miejscu na kartce ma się znaleźć drukowany obiekt i ustawiasz jednostki “Units” jakimi się posługujesz.

Jak dla mnie najlepszym programem, który spełni wszystkie te warunki, które opisałaś to jest program Print Pilot. Ja dostałem ten program w promocji z jakimś czasopismem i jest chyba płatny. Ale poszukaj w necie bo mam wrażenie, że któraś ze starszych wersji była darmowa. Warto.