Program do edycji (dekompilacji) pliku EXE

Dzień dobry. Kilka, a może nawet kilkanaście lat temu, znalazłem w sieci program, do modyfikacji skompilowanej wersji programu. Nie pamiętam nazwy, ale chyba zaczynała się ona na ‘R’, Revelation czy jakoś tak. Użyłem go, może niezbyt legalnie i elegancko, do przerobienia wersji Trial jakiegoś programu, na wersję bez blokady do wykończeniu się czasu wersji Trial. Kilka dni temu rozmawiałem z kolegą, który jest elektronikiem, i zaciekawiła go ta tematyka. Prosił, czy mógłbym mu podać nazwę i ew. link do tego programu. Niestety, szukałem w sieci, ale nie mogłem znaleźć. Z tego co pamiętam, program, który dekompilowałem, był napisany w C# .Net. Ale pewien nie jestem. Znalazłem w sieci dezasemblery i zamianę asemblera na C++, ale tamten program, o którym tu piszę, miał możliwość graficznej edycji całego programu. Można było modyfikować położenie przycisków i zachowania po kliknięciu na dany przycisk. To brzmi jak Resource Edit, ale w tamtym programie to było coś więcej.

Z tego co pamiętam, pobierałem go chyba właśnie z dobrych programów, albo innego polskiego serwisu, udostępniającego linki do programów.

Jeżeli ktoś z Was zetknął się z tym programem, bardzo proszę o odpowiedź. Dzięki!

Michał.

Restorator? Resource Hacker? PE Explorer?

Dziękuję. Chyba to był Restorator, albo żaden z nich. Sprawdzę jak będę przed komputerem. Dziękuję.

Dzień dobry, jeszcze raz. To jednak nie Restorator. Tamten program wyświetlał kod i umożliwiał jego modyfikację. Chyba, że coś mi się pomyliło. Będę musiał dalej szukać, Ale dziękuję za odpowiedź.

Michał

Tu oblukaj:

https://www.apriorit.com/dev-blog/366-software-reverse-engineering-tools

Sprawdz to.

Do. NET, o ile kod nie jest zaciemniony (obfuscated) świetnie sprawdzi się choćby ILSpy, dotPeek albo .NET Reflector.
Każde z tych narzędzi oferuje opcje eksportu do projektu Visual Studio, który później (czasami po poprawkach) można skompilować i pozmieniać.

Generalnie proces o który pytasz nazywa się “disassembly”, szukasz więc w google “. NET disassembler”. Narzędzia do C++ nie zadziałają, bo oczekują Assemblera x86, a nie MSIL.