Program do katalogowania/tagowania zdjęć-jaki?

Witam

Od pewnego czasu pragnę zrobić porządek z plikami graficznymi, ale organizowanie ich w foldery to karkołomny pomysł. Wiem o istnieniu wgrywania keywords(słów kluczowych) w strukturę metadanych pliku. Myślę, że to mądrzejsze podejście, ale wciąż mało o tym wiem. Zastanawiam się czy mogę skorzystać z różnych programów, by zapisać/czytać te dane. Czy to jest w miarę zunifikowany standard… Np. tworzę katalogi w Lightroom, zmieniam kompa i chcę pracować z plikami na Zoner, XNView itp. - czy mogę to odtworzyć, czy raczej jest to “przypisane” aplikacji - wtedy to już byłoby bez sensu…Widziałem różne sprzeczne opinie. Kojarzę istnienie takich pojęć jak EXIF, XMP, IPCT - jak uploaduję pliki “w chmurę” to takie dane są wpisywane z automatu (aparat, miejsce, rozdzielczość), ale ja chcę dodatkowo tworzyć ręcznie odniesienia.

Podsumuję:

1. Unikam programów płatnych, więc Lightroom raczej odpada.

2. Korzystając z forów “mam na oku” Zoner Photo Studio 13, XNView, Faststone Image Viewer - dobry wybór?

3. Fajny link o nauce katalogowania pożądany (oczywiście nie tagowanie twarzy a la Facebook :slight_smile:

4.Chcę znaleźć program z tą funcją i dobrą przeglądarką, do doskonalenia edycji, chyba jedyną alternatywą dla Photoshopa jest Gimp…

Czekam na dobre rady :slight_smile: