Witam.
Szukam programu którym mógł bym przekonwertować film 4K HDR. Sprawdzałem kilka programów ale przy wszystkich po skończeniu konwersji film nie ma HDRu
Nie wiem czego szukasz - programu do kompresji Video czy programu do konwersji VIDEO z …do …- bo to zupełnie co innego. Jaz piszesz tak a raz tak. Przy kompresji nie uzyskasz HDR bo ograniczasz zakres mapowania odcieni - nawet jak znajdziesz taki program i i tak nie będzie to HDR.
Chciałbym zgrać filmy z płyt Blu-ray na format hevc na dysk tylko żeby nie ważył ponad 50GB i był HDR
HDR ma sygnał min 10 bitowy - jak zrobisz z 50 GB 5 GB to nie będziesz miał za nic HDR przy takiej kompresji
Oczywiście, że da się transkodować materiał z Bluraya 4K, tak, aby zajmował mniej miejsca.
I nie, nie stracisz HDRa.
Spróbuj programu ffmpeg, poniżej przykładowe polecenie, które zachowa odpowiednie parametry dla HDRa i zapewni dobrą jakość:
ffmpeg -i ścieżka_do_pliku_źródłowego -map 0 -c copy -c:v libx265 -color_primaries bt2020 -color_trc smpte2084 -colorspace bt2020nc -preset fast -crf 18 ścieżka_do_pliku_docelowego
Szok, odkrył tajemnicę serwisów VOD, HDR nie działa bo film zajmuje 5GB a nie 50!
Może wypróbuj avidemux
Format Factory??
MatX_ ma rację, ffmpeg będzie najlepszy.
Do ffmpeg jest graficzna nakładka:
http://www.myffmpeg.com/index.html
Jakie ograniczenia ma bezpłatna wersja „Try Now”? Nakładki.
Działa wszystko ale myffmpeg możesz uruchomić tylko 5 razy
Ja tam pamiętam gierkę co jeden raz się dało walczyć i potem „odinstaluj albo kup pełną wersję”.
Dzięki za info.
A tak na marginesie, to mam portable JDownloadera 2, który wymaga do prawidłowego działania składnika FFmpeg.
Nie wiem tylko, jak z poziomu tego programu uruchamiać konsolę poleceń…bo rozumiem, że skoro program dociągnął ten składnik, to można również wywoływać z jego poziomu (czyli portable) polecenia, czy się mylę?
Przejrzałem teraz wszystkie pliki JDownloadera2 portable i co dziwne nie widzę w nich żadnego pliku ffmpeg, chociaż program wołał o zgodę na dociągnięcie.
Za to widzę w innym programie portable YDL-UI
katalog z ffmpeg
Z tego poziomu można go uruchamiać jako osobny program?
Z tego drugiego powinno się dać.
Najlepiej wybrać opcję „uruchom wiersz polecenia/powershell tutaj” i na okno przeciągać pliki wideo by nie komplikować sobie ścieżki na ffmpeg (bez wrzucania jej na stałe do path lub tymczasowo komendą SET "%path%;pobrane/YDL/bin/ffmpeg/"
).
do permanentnej edycji niby nawet jest setx SetX - Set environment variables - Windows CMD - SS64.com
Dzięki.
Nakładka graficzna "Axiom"do ffmpeg, darmowa, bez instalacji, z ffmpeg lub bez, ffmpeg można pobrać się osobno (jest link) do folderu z „Axiom”:
Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.