Cześć!
Od niedawna mam na studiach początki programowania w pythonie. Nie znam jeszcze możliwości tego języka ani tego czy za jego pomocą będę mógł wykonać takie rzeczy, o które mi chodzi ponieważ ręczne zmienianie danych w kilkuset zdjęciach będzie po prostu zbyt czasochłonne.
Mianowicie potrzebuję napisać program (ponieważ na internecie po prostu takiego nie znalazłem), który będzie mi zmieniał w informacjach o zdjęciu jego datę ostatniej zmiany. Dlaczego? Chodzi o to, że chcę skopiować masę zdjęć z Dropboxa na serwis Mega gdyż są tam lepsze warunki. Problemem są niestety właśnie daty tych zdjęć. Chcę aby wbudowany w serwis program posortował je wszystkie chronologicznie a korzysta on z sortowania po dacie ostatniej zmiany i wtedy mogę zrobić sobie fajną linię czasu. Niestety po zgraniu zdjęć z Dropboxa nie mają one daty ostatniej zmiany jako daty wykonania zdjęcia lecz datę pobrania ich z Dropboxa czyli dzisiejszą.
Chciałbym napisać program w Pythonie lub otrzymać jakąś pomoc lub wskazówki jak napisać program, który będzie mi odczytywał datę wykonania zdjęcia z nazwy pliku i wklejał ją tam, gdzie jest pokazana data ostatniej modyfikacji tak, aby zdjęcia miały datę modyfikacji taką samą jak datę wykonania zdjęcia a nie jego ściągnięcia z Dropboxa. Czy jest coś takiego możliwe za pomocą Pythona lub innego języka pisania? Proszę o jakieś wskazówki i ew. pomoc.