Program do modelowania 3D do tworzenia digital art

Witam,

Już od pewnego czasu szukam programy 3D, który pozwalałby mi robić modele 3D, które potem można by użyć do robienia tzw. “digital art”. Przede wszystkim chodzi mi o prostotę korzystania dlatego odpada Blender i jego gigantyczna nawigacja. Próbowałam korzystać z Sculptis 3D, jednakże jest on nadal w Alfie przez co jego stabilność jest bardzo słaba i ciągle mi crashuje.

Najlepiej jakby program był darmowy albo tani(tj. do 300-400 zł) o prostym budowaniu modelu(coś jak właśnie w Sculptrisie - zaczynamy od kulki gliny) i żeby ustawianie pozycji modelu(nie animacji) było także stosunkowo proste. 

Musiałabyś najpierw ustalić czy chcesz modelować czy rzeźbić.

Z darmowych to jeszcze Wings, z tanich przychodzi mi do głowy Houdini Indie (200$)

Osobiście używam Blendera jego nawigację spokojnie da się przyswoić, a ma ogromne możliwości.

Pooglądaj trochę tutoriali i daj mu szansę :wink:

Chyba lepsze byłoby rzeźbienie bo wtedy krawędzie nie są takie kanciaste, a robienie jakiś skomplikowanych obiektów żywych(smoki itp.) z małych kwadracików pewnie trwa masę czasu.

Krawędzie absolutnie nie muszą być kańcaste. Błyskawicznie można je zaogrąglić.

A z drugiej strony przy modelowaniu ma się większą kontrolę nad tym co się dzieje z bryłą.

Tak czy inaczej jeśli chcesz to dobrze poznać, to lepiej zacznij naki od modelowania.