Witam, poszukuję programu do modelowania 3D, który będzie potrafił ładnie rozwijać płaszczyzny przestrzenne na płaszczyźnie 2D. Chcę wymodelować dość złożony kadłub łodzi i później stworzyć rozwinięte płaszczyzny do wycięcia - aby później bez problemu dało się złożyć to w całość. Próbowałem Rhino - ale rozpłaszczone w nim powierzchnie 2D nijak się mają do płaszczyzn 3D.
Jak przez mgłę przypomina mi się, że w firmie mieliśmy pokaz możliwości Solidworksa - i on takie cuda wywijał - sęk w tym że Rhino przy nim to darmocha …
Ale ja chcę skorzystać z wersji trial (tak jak to próbowałem z Rhino - wersja ewaluacyjna w pełni funkcjonalna ograniczona jedyna ilością możliwych zapisów projektu) bo mam do stworzenia i przygotowania dla siebie tylko jeden model
Jeśli nie straszny Ci angielski, to w tej książce na stronie bodajże 19 spisane jest kilka programów, zarówno darmowych jak i komercyjnych, które do tego celu mogą posłużyć. Książka na licencji freeware, więc nie musisz się obawiać o piractwo, czy takie tam inne ;] Plik zawiera też kilka modeli zrobionych dla tej publikacji w blenderze przez jej autora.