Program do nagrywania danych na dvd

cześć
jaki polecacie program do nagrywania danych na dvd 4,7gb/8,5gb ?(co kupić)

Dla mnie - burnaware free. Nagra wszystko, bez limitu, zweryfikuje i zawsze stabilny.Do tego, ten program jest czysty, bezpieczny i stabilny. Można nagrywać dane, nawet robić bootowalne ISO i nagrać.
Wersja czysta darmowa ze strony burnaware:
https://www.burnaware.com/downloads/burnaware_cfree_12.9.exe
Nero i inne, to nie dla mnie. Kobyły i mają uprawnienia super admina, instaluje się sklep i oferty opcjonalne, do tego mieszają z uprawnieniami do plików.
Nie zdarzyło mi się, żeby przez ostatnie 10 lat jakaś wersja burnaware zepsuła nagranie i ta wersja czysta free jest pozbawiona ofert opcjonalnych i jak się ustawi, żeby nie wyszukiwał aktualizacji, to nawet nie włączają się porty, czyli program nie nadaje, co aktualnie nagrywasz, a taki nero bezustannie łączy się z netem, gdy nagrywasz dane. Po co?
Jak już kupować coś wartościowego, to isobuster - wszystko skopiuje, ma menadżer zawartości dysków, nawet flash i do tego ma odzyskiwanie danych z starych płyt, nawet odzyskiwanie danych z flash i z każdej partycji dysków. To taki program do kompletu, bo burnaware free wszystko nagrasz, a isobusterem skopiujesz zawartości płyt, a nawet zawartości z pendrive na dysk, do tego odzyskasz…

Burnaware dobry program :slight_smile: godnym uwagi jest też CDBurnerXP, wersja bez instalacji. W Burnaware pamiętaj o odznaczeniu dodatków do instalacji

Płyty na CD/DVD można nagrywać bezpośrednio spod Windowsa10 bez wykorzystywania zewnętrznych programów, ale po co dzisiaj to robić poza celami archiwizacyjnymi (co też nie ma dużego sensu)? 1B danych na CD w przeliczeniu na złotówkę wychodzi bardzo drogo w przeliczeniu na inne nośniki.
Kartę microsd o pojemności 1TB można dzisiaj kupić… zajmuje ułamek miejsca kolekcji CD… Cena może wyższa, ale za cenę CD można kupić pendrive, dysk HDD… albo taśmy (steramery) są dostępne…
CD jest głupie, awaryjne (podatne na uszkodzenia fizyczne) i cholernie wielkie :stuck_out_tongue:

BTW. Polecam ImgBurn, co prawda nierozwijany od 2013 roku, odkąd pewnie Windows robi to samodzielnie (bo co tutaj rozwijać w wypalaniu płyt), ale robi to co powinien.

ja mam windows 7 orginał …

Ashampoo Burning Studio.Chociaż w porównaniu do wcześniej poleconych,to kobyła.

Windows 7 chyba też sam potrafił nagrywać płyty. Po prostu przeciągnij pliki które chcesz do napędu CD w Moim Komputerze.

Nagrywanie płyt to bodajże wprowadzili już w systemie Vista.

E, mam jeszcze pc z XP i jest w nim nagrywanie, także ustawienie prędkości nagrywania. Robiłem nim nagrywanie gier z prędkością 4 do PS 1.