Znacie jakieś programy na widnowsa ew linux/android albo jakaś wtyczkę do przeglądarki która pozwala nagrywać utwór który gra w tle ? Np z radio , mp3 lub youtube ?
Jest coś takiego. Zależy mi na tym aby jak naprościej można było wcisnąć record , i zapisac dany fragment , ewentualnie pozniej dokonac jakiś mini poprawek ?
Na Windowsa i Linuxa bardzo dobrym i darmowym programem moim zdaniem jest Audacity. Pozwala on na wybór źródła nagrywania - czy to ma być mikrofon, czy system, a nawet oby dwa źródła potrafi zmiksować w jedną ścieżkę. Program ten posiada również ogromne możliwości obróbki audio: przycinanie, usuwanie szumu, przyspieszanie, zwalnianie itd. Naprawdę polecam.
Jeśli chodzi o Androida, to niestety nie znam darmowego oprogramowania do nagrywania samego audio. Może ktoś inny z forumowiczów ci zaproponuje coś ciekawego…
…albo tak - co chcesz konkretnie zgrywać?? Do pobierania muzyki / video z Youtuba mogę polecić stronkę: www.flv2mp3.com pozwala na pobranie np. piosenki z Youtube’a i zapisanie jej w formie pliku mp3 - po prostu wklejasz linka i pobierasz;
i aplikację 4vid, która pobiera video wraz z dźwiękiem z Youtube’a i innych serwisów. Dostępna jest na Androida i IOS.
Musisz w Panelu sterowania > Dźwięk .> zakładka “Nagrywanie” włączyć Mix Stereo. przedtem klikając w wolnym miejscu prawym klawiszem myszki i wybierając “pokaż wyłączone urządzenia”. Klikasz na Mix stereoo prawym i wybierasz “Włącz”.
Jeśli nie masz karty opcji “Mix Stereo”, to możesz w ustaw3ieniach Audacity wybrać jak na screenie:
Oczywiście to zależy od ciebie. Jeśli uważasz, że coś zbyt mocno szumi, to możesz to odszumić zaznaczając fragment ścieżki i korzystając z opcji “Odszumiacz” z menu “Efekty”. Tam jest opisane dokładnie jak tego filtra używać.
Ja osobiście używam Action i bardzo mi się dobrze nim nagrywa tylko jak jest za dużo fpsów potrafi crashowac i jest platny. Ja go kupiłem, ale wydaje mi się ze jak ktoś nie chce placic to obs jest również dobry