Program do numerowania zdjęć

Mam kilkaset zdjęć z wycieczki. Każde zdjęcie ma w nazwie opis miejsca, w którym zostało zrobione. Problem w tym, że nazwy ustawiają się alfabetycznie, przykładowo na odtwarzaczu dvd, dlatego muszę je ponumerować, żeby były po kolei. Ale tak, żeby dotychczasowa nazwa się nie zmieniła. Czyli jeśli zdjęcie nazywa się ,miejsce.jpg", to powinno się nazywać ,1-miejsce.jpg" i tak dalej. Czy jest program, który doda mi numery na początku nazwy każdego zdjęcia w widoku ustawionym według daty wykonania zdjęcia, ale tak, żeby nie skasować dotychczasowej nazwy?

Jest wiele takich programów. Polecam Ci Total Commander. Wszyscy powinni go mieć i używać.

do pobrania tutaj

http://www.dobreprogramy.pl/Total-Comma … 12316.html

lub w wersji bardo rozbudowanej o dodatki “do wszystkiego” tutaj

http://www.dobreprogramy.pl/Total-Comma … 12924.html

Jak użyć dla Twoich potrzeb?

Po zainstalowaniu uruchom->odszukaj i otwórz katalog z plikami (wymagającymi zmiany nazwy)->

->zaznacz je wszystkie (Ctrl+A)->uruchom narzędzie wielokrotnej zamiany (Ctrl+M)->

->w polu: Matryca zmiany: Nazwa pliku wstaw na początku, przed [N], licznik [C] i spację. Powinno to wyglądać tak: [C] [N]

Teraz w polu: Definiuj licznik [C] ustaw najpierw wartość Cyfr (1,2,3,…- zależnie od ilości plików do zmiany nazwy)->

->teraz zdecyduj od jakiej wartości ma nastąpić numeracja (pole: Startuj od:)

Jeśli akceptujesz nowe nazwy (wszystkie zmiany w nazwach będziesz obserwował natychmiast, lecz dokonają się dopiero na koniec, po Twoim zatwierdzeniu),

to zatwierdź je ENTER.

Okno zamkniesz również wciskając ESC.

Znajdziesz tu także możliwość m.in. dokonywania “hurtowo” zmian w nazwach. To proste, sprawdź.

Dzięki, wszystko się udało. Gdyby ktoś miał podobny problem, to wspomnę jeszcze, że ustawienie plików według daty utworzenia robi się w TC przez ctrl+F5, bo w opcjach widoku takiej opcji nie znalazłem.

Jest taka opcja w: Widok (Total Commander) i w: Podgląd (Total Commander Ultima Prime.

Pliki sortować można wg dowolnego wyboru:

1. Klikając na nagłówki opisujące kolumny z zawartością (w oknach głównych) lub

2. Używając skrótów klawiszowych Ctrl+[F3, F4, F5, F6 lub F7] (opis w pasku narzędziowym: Widok/Podgląd)

3. Wybierając myszką odpowiednią komendę w: Widok/Podgląd (na pasku narzędziowym).

Program posiada również wiele innych opcji związanych z plikami. Śmiem twierdzić, że chyba wszystkie z możliwych.

Jeszcze raz go gorąco polecam, bo przez 30 lat od swej premiery i pomimo wielu konkurencyjnych produktów,

daje nam to, czego naprawdę oczekujemy. Jest najlepszy

Osobiście używam Easy Thumbnails. W odróżnieniu od TCMD ma licencję bezpłatną. W zakładce settings w miarę łatwo ustawić konfigurację. Program do pobrania z portalu DP.

Total Commander jest programem typu Shareware.

Dla tych, co nie wiedzą (podaje za Wikipedią):

“Shareware to rodzaj licencji programu komputerowego, który jest rozpowszechniany bez opłat z pewnymi ograniczeniami…”

W przypadku TC jedynym ograniczeniem/utrudnieniem podczas używania wersji “bez opłat” jest konieczność kliknięcia 1, 2 lub 3 przed uruchomieniem programu.

Uważam, że to fair ze strony twórcy.

Reasumując, jest to pełna wersja bez opłat.

DeePdIVEr , reasumując, dochodzę do wniosku, że sztuka czytania ze zrozumieniem ginie w narodzie:

abc7b9c0a6457c09med.jpg

To, że po upływie miesiąca testowego nie znika okno z możliwością uruchomienia programu poprzez wybranie odpowiedniej cyfry wcale nie jest równoznaczne z tym, że korzystasz z programu po upływie okresu testowego w sposób legalny.

Idąc dalej spotykamy zapis na stronie CRO (oficjalnego dystrybutora Total Commandera na Polskę):

http://www.dreamsoft.com.pl/total-commander-1062p

No właśnie ,a chyba 99% ludzi ignoruje ten ekran i klika cyferkę.A przecież jest kilka zamienników total commandera,z niemal identycznym interfacem i funkcjami

Wiesz co, fiesta? Ty chyba się nudzisz! !!

Czego się czepiasz?

Coś chyba u Ciebie nie tak “z czytaniem i zrozumieniem”!

Napisałem wyraźnie: “…pełna wersja bez opłat” dodając dla niewiedzącego, że ta wersja shareware nie posiada ograniczeń co do działania programu.

Masz także cytat za wikipedią wyjaśniający po krótce, co to shareware.

Instalując TC przyszły użytkownik ma dostęp do licencji!

Nie jesteśmy dziećmi i pisać o tym nie muszę.

kamiledi16 prosił o pomoc “Czy jest program…”, a ja mu polecam TC.

Dodałem kilka słów także, że jest to program shareware i jestem pewien, że kamiledi16 rozumie zwrot:

“…rozpowszechniany bez opłat z pewnymi ograniczeniami…”

Nigdzie nie napisałem, “że korzystasz z programu po upływie okresu testowego w sposób legalny”.

Program kosztuje grosze. Wiele osób wydaje podobne kwoty bez głębszego zastanowienia

w fastfoodach, pisząc smsy, kupując apki czy tym podobne drobiazgi.

Dla rozsądnych ludzi logiczne jest, że chcą mieć na własność produkt, który spełnia ich oczekiwania.

Pisząc:

"W przypadku TC jedynym ograniczeniem/utrudnieniem podczas używania wersji “bez opłat” jest konieczność kliknięcia 1, 2 lub 3 przed uruchomieniem programu.

Uważam, że to fair ze strony twórcy"

opisuję “utrudnienie” z którym spotka się używający przez 30 dni Tester.

Nie ma w tym sugestii, aby nadużywać licencji shareware!

Czytaj ze zrozumieniem! Masz na pewno ważniejsze sprawy do weryfikacji.

Pozdrawiam serdecznie.

Nie ma to jak przeczyć samu sobie :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

@fiesta

Nie ma to, jak cytaty wybrane dogodnie dla cytującego. :frowning: :frowning: :frowning:

Ja też polecam Easy Thumbnails. Mało zabawy, a efekty całkiem niezłe. 

1. Potrzebuję zmienić nazwy wielu plików, ale “trójkami”. Nie jestem pewien, czy potrafię to czytelnie opisać, ale chodzi o to, że mam pliki, które nazywają się, załóżmy:

a1, a2, a3,
b1, b2, b3,
c1, c2, c3 itd.

i potrzebuję, aby zmienić ich nazwy na numerowane rosnąco, ale z zachowaniem tych grup “trójkowych”, przykładowo:

001-a1, 001-a2, 001-a3,
002-b1, 002-b2, 002-b3,
003-c1, 003-c2, 003-c3 itd.

albo ewentualnie nawet jakoś prościej, jak w Windowsie, typu:

001, 001 (1), 001 (2),
002, 002 (1), 002 (2),
003, 003 (1), 003 (2) itd.

czyli kluczowe są te grupy nazw numerowane rosnąco “trójkami”, (3 pliki z nazwą 001, 3 pliki z nazwą 002 i 3 pliki z nazwą 003).

1. I druga sprawa - czy gdyby zaszła taka potrzeba, to da się ustawić numerowanie rosnące z zachowaniem powyższej reguły, ael od konkretnego numeru? Np. od 271, czyli szłoby tpo tak:

271-a1, 271-a2, 271-a3,
272-a1, 272-a2, 272-a3,
273-a1, 273-a2, 273-a3 itd.

Czy ktoś ma wiedzę, w jakim programie można ustawić podobne reguły i w jaki sposób to szybko przeprowadzić?

Sprawa pilna, z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie.