Program do obróbki zdjęć

Witam, mam takie pytanie jakim programem mogę zrobić tak aby zdjęcia o różnych rozmiarach mam namyśli wielkość zmienić do jednego wymiaru tak aby wypełniały ekran jako pełny na tv. o proporcjach 16:9 i wielkości 55 cali.
Dużo mam taki fotek gdzie różnią się one właśnie rozmiarem i chciałbym gdy mi się to uda potem stworzyć taki filmik z kilkudziesięciu zdjęć i własnym podkładem dźwiękowym skopiować na pendrive i obejrzeć właśnie na wyżej opisanym tv. aby nie było pasków po bokach oraz góra i dół.
Będę wdzięczny za jakieś sugestie czy jest taka możliwość.

Photoshop (płatny)
GIMP (darmowy)
XnConvert (darmowy)
Canva (online)
IrfanView (darmowy)
FastStone Image Viewer (darmowy)

i z 20 innych

Jeśli zdjęcia będą miały inne proporcje niż 16:9 to trzeba przycinać (kadrować).

Do tego co chcesz zrobić nie potrzebujesz programów do przycinania zdjęć.
Szkoda tylko niepotrzebnej roboty. To wszystko zrobi za ciebie program „PhotoFilmStrip”.
Prosty intuicyjny i zrobi to wszystko w 3 krokach.
Kiedyś go używałem bawiąc się zdjęciami, tworząc filmiki.
PhotoFilmStrip
pobierz z „dobreprogramy”

W IrfanView można szybko zrobić to wsadowo. Zaznacza się katalog ze zdjęciami, jakie operacje mają być wykonane, docelowy i program sobie jedzie.

Jak nie oferuje on kadrowania na żądanie przez użytkownika, a na swoje widzimisię (raz utnie lewy bok, gdzie indziej prawy, raz dolny, raz górny lub wszystkie 4) to raczej czas nie jest zmarnowany.

Wszystko zależy czego się oczekuje, wiele programów oferuje automaty.
Ale mając fotkę 4:3 trzeba człowieka aby podejmował decyzję bo nawet PS z AI z rozpoznawaniem osób robi z tego syf.

W najprostszej wersji, można skalować ile się da do pasującego boku, a potem w tło wklejać powiększone i rozmyte, to samo zdjęcie.