Poszukuje programu do obróbki zeskanowanych dokumentów.
Mam zeskanowane dokumenty przez skaner mobilny / ręczny. Najbardziej mi zależy na tym żeby można było autmatycznie przyciąć zeskanowane dokumentu, aktualnie jest tak, że jest kartka wraz z tłem, co było skanowane – przydałoby się żeby właśnie były przycięte.
Wiadomo, że można robić to ręcznie, ale na przeszło 70 skanów jest to uciążliwe.
Proste jak dziobanie (każda kura umie).
Do takiego ciachania skanów ja używam XnView Classic (przyzwyczajenie). Klik na obrazek, zaznacz myszką obszar, klik przytnij, klik zapisz.
Dlaczego tak robię ?
Bo jeśli ma się dużo plików a obszar do obcięcia nie jest jednoznacznie kontrastowy to wszelkie funkcje AutoCropping generują bzdury.
Albo mamy określony obszar który jest nie zmiennej wielkości albo mamy obszar wybitnie kontrastowy i na tej podstawie można ustawić próg.
@wasabi1084 coś by było z tego tylko przetwarzanie wsadowe jest bardziej do zmniejszania rozmiaru czy też do znaku wodnego na XY zdjęciach / dokumentach, a przyznam że mi bardziej potrzeba opcji żeby wyciąć dokument co jest już zeskanowany, zobrazuje to na przykładowym zeskanowanym dokumencie…