Witam. Szukam programu lub sposobu na ochronę pendrive i danych na nim przed wirusami. Czasem idę coś wydrukować na miescie, tam daję pendrive i często zjada mi pliki, bo mają zawirusowane kompy Znalazłem tylko sposób na to, żeby komputer sie nie zarażał (USB Vaccine), ale pendrive dalej jest zagrożony. Jest coś w stylu antywirusa na pendrive, który zapobiegnie dostaniu się wirusow na mój pen, gdy wepnę go u kogoś na zawirusowanym kompie?
Sprawdź usbfix.
Hej,
Panda USB Vaccine - za jego pomocą możesz też zabezpieczyć pendrive’y - jedynym ograniczeniem jest konieczność ich sformatowania do systemu plików FAT.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Usbfix usuwa wirusy z pendrive, to mogę osiągnąć skanując go avastem. A panda usb vaccine, jak napisalem, już mam i on tylko daje nam mozliwość przeskanowania pendrive zanim wirusy przejdą na kompa. Ani jeden ani drugi program nie zabezpiecza PENDRIVE (a nie komputera) przed łapaniem wirusów. Nie chodzi mi o to żeby zabezpieczyć komputer, tylko PENDRIVE przed wirusami.
Hej,
Nieprawda, można nim zabezpieczyć pendrive’a przed zainfekowaniem. Pisałem o tym w poście wyżej.
krzysiek9375 , na forum używamy polskich znaków diakrytycznych (ą, ć, ę, ń i tak dalej). Proszę - korzystając z przycisku
Pozdrawiam,
Dimatheus
Skoro pliki Ci znikają, to nie ma innej możliwości zabezpieczenia jak zakup pendrive z opcją blokady zapisu (taki przełącznik)
USB Vaccine może blokuje wirusy z autorun, ale cała reszta przechodzi. Mimo, że miałem zaszczepiony pendrive, po wycieczce do punktu ksero pendrive był jednym wielkim składowiskiem wirusów. Właśnie myślałem o tym, żeby wykombinować coś takiego, co pozwoli zablokować możliwość zapisywania nowych plików na pendrive na czas wizyty w ksero. Ten pomysł z zakupem pendrive z blokadą zapisu jest dobry. Dzięki lucas80
Hej,
Czyli tak naprawdę przed najpopularniejszymi infekcjami pendriveowymi. Oczywiście, że można tworzyć to samemu, ale po co, skoro w programie robi się jeden klik i gotowe.
Jakkolwiek pendrive nie byłby zabezpieczony - oczywiście poza przypadkiem sprzętowego zablokowania zapisu, o którym pisał lucas80 - zawsze warto po wycieczce czy podłączeniu pena do innego kompa sprawdzić go na ewentualność wirusów.
Pozdrawiam,
Dimatheus