Witam, potrzebuję pomocy i dlatego szukam jej tutaj oraz mam nadzieję że ją otrzymam.
Otóż potrzebuję oddzielić z pliku mkv audio od video.
Niestety program którego używam do konwersji a jest nim DVDFab wersja 11.0.2.2 nie spełnia moich oczekiwań.
Mam tu na myśli ścieżkę audio DTS-HD bo ukazuje się informacja iż takiej nie obsługuje lecz plus ten że obsługuje Dolby Atmos, podobno.
Niestety dźwięk oryginalny jest w DTS-HD i nie chcę już kombinować, itd.
Pytanie teraz do WAS jakim programem oddzielić taki dźwięk zrobić konwersję video do potrzebnego mi formatu oczywiście z taką samą ilością FPS jakim był oryginał i potem znów to wszystko połączyć i na koniec zrobić format wyjściowy Blu Ray aby móc potem całość nagrać na nośnik i móc odtworzyć na sprzęcie stacjonarnym ciesząc się jakością obrazu i dźwięku na kinie domowym ???
Jeszcze potem muszę też dodać do gotowego materiału także napisy.
Pozdrawiam i liczę na pomoc w rozwiązaniu wyżej opisanego problemu.
luknij może to http://www.fizykon.org/dynamika/en_zasada_zachowania_energii.htm
plik ma pewną skończoną liczbe bitów i ekstraktując go i przekształcając do innego formatu nie da sie osiągnąć lepszej jakośc conajwyżej taką aby zasada zachowania energii została zachowana.
I teraz tak energie załóżmy jako zbiór bitów T ,wtedy ekstrakcja albo konwersja będzie wynikiem działania
T -dT
T-dT < T bo dT >0
T - plik
dT - konwersja
więc matematycznie nie da sie przekształcić pliku o niższej jakości do wyższej jakości a więc HD do Blueray.
To jest coś takiego np. masz 1 dm3 mleka i chcesz te mleko przekonwertowac na śmietane i póżniej przekonwertowac na 4dm3 śmietanki do kawy.No to śmietana ma większa gęstość niż mleko czyli po przekonwertowaniu mleka zostanie z 0,9 dm3 śmietany (zsiądzie sie)i póżniej żeby to rozlać do 4dm3 trzeba to wymieszać z 3.1 l wody .Wtedy z 1 dm 3 mleka otrzyma sie 0.9 dm3 śmietany i 4 dm3 śmietanki do kawy ,ale dlaczego tak sie dzieje.Bo śmietana ma większą gęstośc niż mleko a śmietanka niższą niż śmietana.I po przekonwertowaniu otrrzymuje sie mniejsza gęstośc niż wstepna a zatem niższą jakośc.Nie wiem jak prościej to wyjaśnić.
@BLADE2042 Testowałeś handbrake?
@anon58841377 oczywiście, że da się ten film przekonwertować do BlueRay. Nie zyska żadnej jakości, ale jeśli czytnik nie obsługuje innego formatu, to nie ma wyjścia jak zarżnięcie procesora konwersją
MKVToolNix darmowy,prosty i najlepszy .
Wskazujesz plik mkv ,program pokazuje co jest w kontenerze ,zaznaczasz tylko ścieżkę audio i przyciskasz muksowanie , masz już wyodrębniony plik audio .Program działa również w drugą stronę , można dodać do kontenera inne ścieżki audio ,tagi czy napisy .