Witam, zwracam się z pytaniem odnośnie programu w którym mógłbym zacząć tworzyć własne bity, podkłady i móc tworzyć remixy i bootlegi piosenek.
Z racji że dopiero zaczynam, chodzi mi o program darmowy lub do maksymalnej kwoty 100-150zł, jeżeli ktoś zna program dający takie możliwości to bardzo proszę o podanie nazwy. (dla przykładu chodzi mi programy na podobnej zasadzie jak chociażby FL studio).
Z góry dziękuje za pomoc.
A nie myślałeś o czymś bardziej kreatywnym i zamiast przerabiać jakieś gó*** disco-pop czy udawane elektro i to cudze…
Lepiej nauczyć się korzystać z jakiegoś instrumentu, a nawet kilku i tworzyć własną muzyke, utwory.
A nie żyć z podrabiana, przerabiana cudzej pracy.
Jak chodzi o klimaty chiptune to bardzo szybka i tania inwestycja to zakup
LSDJ koszt 1 dolar i jakiś emulator do otworzenia go.
Można z czasem pokusić sie na gemboya i kupić jakaś porządną sztukę odrestaurowaną/zadbaną lub z modyfikowaną w okolicach 200-500zł w zależności czego oczekujemy.
Z czasem możesz dokupić 2 gamboya i remixować swoje utowry, własnie nie czyjeś!!
Lub inne tego typu wynalazki jak pocket operator.
Jeśli jednak nie lubisz aż tak muzyki chiptune lub to po prostu nie twój styl
Zawsze można iść w kierunku Syntezatorów analogowych i klawiszowych, można też kupić soft lub korzystać z darmowych programów. Potrafią odtworzyć jakość dźwięku identycznie ( w zależności z jak dobrego softu będziemy korzystać)
I za pomocą tego możemy praktycznie tworzyć każdy styl muzyki a stworzenie nadanie barwy dźwięku to już zależy od umiejętności konfiguracji i doboru syntezatorów z jakimi przyjdzie ci pracować.
Tu na przykład mamy fajny ambient
Ofc wiadomo że nie będzie sie stać na tak dużo syntezatorów bo niektóre moduły kosztują po 2k+
ale w niskiej cenie idzie zrobić mały fajny przenośny eurorack który też potrafi zrobić swoje
FAQ na YT jest mnóstwo o tym.
Z ciekawych jeszcze tanich alternatyw jest zakupienie jakiegoś samplera czy też lauchpad (w sumie to samo odkryte pod nową nazwą)
I potem można to wszystko razem ładnie połączyć mając Samplera / syntezator+syntezator klawiszowy i jeszcze jakiś soft
I mamy takich fajnych nowych artystów jak ta Pani co jeszcze vocal dokłada do tego wszystkiego.
a nie wyspy pizdowatych dj’ów co wałkują stary kawałek / grają komercje
Dodając do tego 1 efekt czy i który czasem bardziej psuje utwór niż go polepsza, czy też inny utwór nałożony na inny który kompletnie w innym tempie gra i jest z tego jakaś papka a nie żaden fajny mix…
I co gorsza ludzie się tym jarają się jacy to oni super nie są… a tak naprawdę to jest 1% wkładu i 0 talentu.
Ostatnio też ten kawałek mi sie podoba
Gościu sam 3/4 Syntezatorów lutował więcej FAQ na jego stronie
Z darmowych softów to nie wiem aż tak dobrze w tym nie siedze ale kiedyś sie czymś takim bawiłem
nie mam zamiaru podrabiać niczyjej pracy bo nie na tym to polega, a tworzenie remixów to jednak wiesz, też nie każdy umie, nie każdy ma wyczucie rytmu i itd, ale bardzo dziękuje za pomoc i te sugestie, trochę bliżej sie zapoznam z tym co tu pokazałeś, dzięki jeszcze raz !
Oczywiście jest to mały ułamek tego tutaj na filmach co oferuje rynek…
Najlepiej przepatrzyć strony kilku znanych firm produkujących taki sprzęt…
Ogólie syntezatory software potrafią brzmieć identycznie lub tak że jak ktoś nie ma dobrego słuchu to za ch**a nie odróżni ich od siebie w zaleźności jakiego softu użyjemy
-bump-
Z darmowych takie coś znalazłem na YT
Rewelka!