Poszukuję programy, który pozwoli mi ściągnąć wiele obrazków “na raz” ze strony internetowej. NIE CHODZI mi o taki program, który będzie ściągał widoku miniatur tychże obrazków (co często zdarza się na stronach). Jak wiadomo, żeby wielkość obrazka była naturalna, często trzeba kliknąć na niego - i tego typu program poszukuję - który automatycznie potrafi dojść do tej naturalnej wielkości obrazka i go zapisać
Mam nadzieję, że nie namotałem za bardzo, a państwo zrozumieją o co chodzi.
Niestety to rozszerzenie choć nie jest złe to nie jest tak naprawdę to czego poszukuję.
Dlaczego? Ponieważ zapisuje miniatury obrazków a nie to co uzyskuje się po jego kliknięciu, a więc stronę z pełną wielkością obrazka. Poza tym średnio działa (długo się ładuje, nie wszystkie obrazki znajduje itp.)
Ten drugi sposób nie będę próbował - nie chcę tworzyć wirtualnych ekranów.
Konkretnego programy jakiego poszukuję to takiego co potrafi ściągnąć same obrazki ze strony internetowej do np. “jednego kliknięcia wprzód”. Tak zdaję sobie sprawę, że wtedy również może zapisać miniatury obrazków, ale oprócz tego zapisze także każdy obrazek po kliknięciu na niego
Albo napiszę to nieco inaczej :
Dajmy na ten link do obrazka: http://www.otakugallery.com/Generale/Art%20Books/Full%20Metal%20Alchemist%20-%20Artbook/001.jpg
Zdaję sobie sprawę, że istnieją pliki o końcówce 002.jpg, 003.jpg, 004.jpg itd. Chciałbym zapisać ciąg tych obrazków (od np. 001.jpg do 010 jpg) jednocześnie, a nie, że za każdym razem muszę zmieniać nazwę na pasku adresowym na ten sam tylko ze zmienioną końcówką i klikać zapisz jako 001.jpg, zapisz jako 002.jpg
Próbowałem, ale on zapisuje jak każdy obrazek jako .html ponieważ dojście to typowego URL wymaga kliknięcia prawym przyciskiem myszy i zakładka "pokaż obraz"
A deskryptory by pomogły?
Ja używam pętli w bashu + wget do takich celów ewentualnie jak bym potrzebował.
Pod Windows można podobnie użyć wget for Windows i skryptu w PowerShellu.
Myślę, że znalazłem rozwiązanie. Pomogły deskryptory.
W dodatku do Firefoxa “DownThemAll” istnieje opcja zapisania wielu obrazów naraz po uprzednim dodaniu ciągu znaków np. http://www.otakugallery.com/Generale/Art%20Books/Full%20Metal%20Alchemist%20-%20Artbook/[001:010].jpg
Specjalnie pogrubiłem końcówkę, gdyż warto podkreślić, że trzeba dodać ciąg znaków jakie zawierają końcówki obrazków jakie chcemy zapisać.
Dodatkowo w “maska zmiany nazwy” trzeba było wpisać “name.ext” i można ale nie trzeba zaznaczać “użyj maski tylko tym razem”
Tak naprawdę, jedyny porządnie działający crawler - bo o takie coś idzie, tak to się nazywa - ma JDownloader 2. Ten w wersji beta. Sprawdzałam już swego czasu masę podobnego softu i co któryś to czegoś tam brakowało. JD ma pluginy i w racie “w”, zawsze można albo dodać samodzielnie, albo poprosić o coś nowego na forum aplikacji.
Dodatkowo wspiera ten mechanizm wtyczka integrująca w przeglądarce (opcjonalna).
Nim się robi prościutko…
Włażę sobie na jakiś tam sajt… pacam w jego adres, żeby się zaznaczył, kopiuję do schowka… JD sobie działa w traju i przechwytuje schowek… po chwili przemiela (skanuje) stronę i wrzuca zasysanie w kolejkę.
Można sobie ustalić co ma zasysać, bo nie tylko obrazki, ale można muzę, filmy czy co tam inne jeszcze.
Można ustalić gdzie ma to zassać - foldery docelowe. Czy ma posegregować na rodzaje plików itd. Opcji masa.
Można także prawoklik na jakimś linku - np. do galerii obrazków - i potem “kopiuj adres linku” i efekt taki sam. Zawartość zostanie przeskanowana i dodana w kolejkę.
I tyle.
Prosto, łatwo i przyjemnie.