Program do skanowania dysku

Witam. Mam pewien problem . Od dłuższego czasu 3- 4 miesiące czasami nie chcę się właczyć laptop. 3 Tygodnie super chodzi a póżniej jest tak że pojawia się czarny ekran ( nie włącza się BIOS ?) i niestety nie mogę nic zrobić . Zostaje tylko opcja wyłączenia go przez przycisk. Od czego to może być ? Wydaje mi się ze to dysk ? W załączniku przesyłam zrzut ekranu odnośnie mojego dysku … Kolejne mam pytanie . Jaki program polecacie aby świetnie mi ,odświeżył’’ Dysk . Znacie również jakiś program do formatowania komputera? Niestety nie posiadam oryginalnej płyty Wiem że laptop jest stary ale chciałbym aby działał jak najdłużej. Pozdrawiam

![dysk|690x388](upload://fW5ggchp0zDAffGOpUCtcaQF3p0.png)

Popraw zrzut ekranu.
Obraz dysku instalacyjnego Windows możesz pobrać ze strony Microsoft, tam masz wbudowane narzędzie do formatowania.

- :mag: :mag_right:

@anon54006378 - na takie babole to ja wolę zawsze klikać przytnij.

Hej,

Na screenie pokazałeś tylko kilka atrybutów. Zobacz, że z boku jest pasek do przesuwania w pionie okna z atrybutami. Pokaż na screenie/screenach wszystkie te atrybuty, łatwiej będzie ocenić stan dysku, tym bardziej że widać już, że pojawiają się błędy odczytu - nie dużo, ale jednak.

Pozdrawiam,
Dimatheus