Program do Stworzenia Projektu Drewnianej Altany 3D

Witam

Może zaproponuję program SkechtUp, a dokładniej darmowy SketchUp Make. Można w nim projektować różne rzeczy - np. meble… Na Youtube jest spoto tutoriali jak tworzyć projekty.

Szukam programu z bardziej gotowa i sprecyzowana biblioteka belek, desek itp.

Ja kiedyś tez potrzebowałem zrobić profesjonalną prezentację w trójwymiarze i zdecydowałem się zlecić to firmie zewnętrznej. Takie prezentacje produktu to stosunkowo nowy sposób reklamowania się, więc warto skorzystać z pomocy, tym bardziej, że jakość wykonania bywa bardzo różna, a mi zależało na profesjonalizmie.

również mogę polecić sketch up, bardz dużo materiałów jest dostępnych w necie

Na 100% zrobisz to w całkowicie darmowym, również do użytku komercyjnego programie Blender do wizualizacji 3D, oczywiście po paru tygodniach/miesiącach intensywnej nauki + jakiś CAD - rysunki 2D ale bez bibliotek. Takie rzeczy to raczej w płatnych aplikacjach. Zresztą nie bardzo wyobrażam sobie bibliotekę elementów z których wszystkie są wariacją na temat prostopadłościanu. To w zasadzie ten sam element tylko rozciągnięty w różnych kierunkach. Chyba, że chodzi również o jakieś metalowe łączniki wkręty itp ale te też można przecież w uproszczonej formie wygenerować samemu przy tak małym obiekcie. Bibliotekę belek, desek, płyt łączników, bloczków itp. znajdziesz w sklepie budowlanym lub na stronach z materiałami budowlanymi  typu: http://www.castorama.pl/katalog-produktow/materialy-budowlane/plyty-i-drewno-budowlane Zakładając, że chodzi tylko o jeden projekt na 99% najszybciej będzie taki projekt rozrysować normalnie na kartce, i nie bawić się w projektowanie na komputerze, szkoda czasu i nerwów.