Program do szyfrowania wspólnego dysku w małym biurze

Dzień dobry, prowadzę niewielkie biuro, gdzie kilka osób korzysta z udostępniania folderów poprzez LAN ze wspólnego dysku (każdy zalogowany hasłem swoim kontem ). Chciałbym zapytać czy istnieje jakiś darmowy program do szyfrowania dysku, tak by pracownicy, którzy mają udostępniane foldery ze wspólnego komputera mieli nadal dostęp po zaszyfrowaniu dysku? Czy takie programy są tylko płatne? Bardzo proszę o polecenie w obu przypadkach. Działamy głównie na Windows 10 Home, 2 komputery Windows 7. Używamy Bitdefender Internet Security.

Drugie pytanie jakie mam to czy istnieje jakiś program, bym mógł widzieć co robi pracownik na swoim komputerze w czasie rzeczywistym w innym pomieszczeniu?
Pozdrawiam

Szyfrowanie - najpierw opisz proszę cel. Czy chodzi o zaszyfrowanie dysku/folderu na wypadek np. kradzieży? Z czego to jest udostępnianie - z innego komputera, czy z jakiegoś serwera/NAS?
Monitorowanie pracy - jest trochę takiego oprogramowania, dość znanym jest ‘Oko Szefa’. Ja tylko dodam, że taki model pracy jest wyjątkowo niewygodny dla pracowników i działa przeciwnie, obniża morale i wydajność. Jak ktoś będzie chciał zajrzeć na Pudelka to i tak zajrzy, ale zrobi to na telefonie i zajmie mu to więcej czasu.

Tak chodzi mi o zaszyfrowanie dysków na wypadek kradzieży.
Czy istnieje możliwość również tak zaszyfrować dysk, pliki by przy kopiowaniu na pendrive były nadal zaszyfrowane? Udostępniany jest wspólny dysk od jednego z pracowników.
Odnośnie monitorowania pracy nie chodzi mi o sprawdzanie czy osoba przegląda strony www w czasie pracy, bo u nas każdy ma swobodę i tego zamierzam się trzymać, każdy ma wolny czas i dostosowuje obowiązki pod siebie. Zależy mi na tym czy pracownik radzi sobie z obsługą dokumentacji, często pojawiają się pytania czy dobrze ewidencjonuje dokumenty i musiałbym kilkanaście razy podchodzić i sprawdzać. Chciałbym też zobaczyć jak wygląda praca z kluczowymi klientami, pojawiły się skargi, że pewne osoby wykonują swoją pracę niestarannie i pewne rzeczy są robione “a może przejdzie”.

Jeszcze na marginesie zapytam, mamy obowiązek szyfrować załączniki w mailach, czy wystarczające jest spakowanie ich w WinRar i zabezpieczenie hasłem? Pozdrawiam