Program do telewizji DVB

Witam.

Poszukuje jakiegoś dobrego programu do odbierania telewizji DVB-T. Posiadam teraz Windows 8 Pro i brakuje mi w nim Windows Media Center, który był od razu z Windows 7 z którego się przesiadłem. Teraz używam ProgDVB ale nie jest on dość dobry bo często mi się wyłącza lub kiedy zatrzymam obraz to program albo nie nagra go żeby później odtworzyć albo nagra go tak że po 30 sekundach przejdzie do aktualnego programu. Tych problemów nie miałem na WMC. Chyba, że jest możliwość doinstalowania WMC na Windows 8. Na początku roku była możliwość na dodanie go za darmo ale wtedy o tym nie myślałem bo miałem Windowsa 7.

Mój dekoder to DVB-T Stick USB AF9015 BDA.

Spróbuj Media Player Classic Home Cinema

W tym momencie WMC możesz już tylko dokupić :frowning:

Co prawda płatny ale warto: http://www.dvbdream.org/

Jeśli to nie kłopot to jeśli coś nowego macie to podawajcie ja dopiero w nocy to sprawdzę bo mam internet z limitem i w nocy mam nielimitowany transfer. Jutro opiszę wszystkie propozycje jakie dostane :slight_smile:

Ja sobie nie wyobrażam innego programu do DVB-T na Win7 niż WMC bo ten ma wszystko czego mi potrzeba, w dodatku w ładnej oprawie UI. Inne programy są jakieś takie brzydkie jak z czasów Win98 i przeładowane opcjami konfiguracyjnymi. A w WMC działa nawet pilot dołączony do tunera USB.

Jednakże skoro w Win8 nie ma WMC to sprawdź lekki i szybki program Splash Lite http://www.dobreprogramy.pl/Splash-Lite … 18439.html

Niestety pozwala on jedynie na oglądanie, nie można nim nagrywać audycji ani nie ma EPG, ale za to przełączanie kanałów działa bardzo szybko. Mam go na wypadek jakby WMC odmówił wyświetlania obrazu po aktualizacji sterowników karty graficznej :wink: Lepsze to niż nic.

Na forum Emitela niektórzy piszą o połączeniu MPC-HC z kodekami LAV (standardowe z MPC-HC nie radzą sobie z obrazem HD), jednak nie próbowałem tego rozwiązania. Ale możesz spróbować i dać znać jak się to spisuje. Jak coś to znalazłem to info o MPC-HC + LAV w tym temacie (jest tam też napisane jak włączyć te sterowniki LAV w MPC-HC) http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p= … 7b#p123187

Ja używam DVB Viewer 4.5. Działa bez kłopotu, problemów z nagrywaniem i obsługą zero.

DVB Dream mi pasuje i chyba wykupie licencje jeśli będzie potrzeba. Teraz tylko zobaczyć jak włączyć funkcję TimeShift bo nie mogęzatrzymać programu. Dzięki wam za sugestię i pozdrawiam.

Ja używam TotalMedia3 od ArcSoft ,program nie jest darmowy ja go mam bo zakupiłem wraz z inną kartą (analog+dvb-t na pci) ,ale używam też do Creatix-a na USB,

Program do wszystkiego i to mi się w nim nie podoba ale to rzecz gustu na słabszym sprzęcie trzeba wyłączyc Time shifting bo troszkę przymula program działa dobrze,minus jest taki ze nie potrafi wyświetlać EPG (bynajmniej u mnie tak jest) nagrywanie z tv bez problemów.

Na upartego możesz do odtwarzania używać vlc-playera na do tego potrzebny jest kodek ja użyłem NeroDigital MPEG4 AVCH 264… i W win7+ vlc jest OK ale na przykład w media center obrazu brak tylko fonia. VLC bez problemów wyświetla EPG i spis programów na osi czasu.

Jak chcesz możesz przetestować vlc.Plik>Otwórz Urządzenie Prz… tam wybierasz TV(cyfrowa) tam będziesz miał DVB-T (sprzęt powinieneś mieć wpięty i sterowniki do niego zainstalowane) (co do karty tunera u mnie mam 0),w Częstotliwość transpondera wpisujesz częstotliwość dla danego Mux-a w kHZ w twoim regionie jakie to możesz sprawdzić na stronach Emitela (tam masz w MHz to sobie przelicz) .Minus vlc to to żeby np. przełączyć się np z Polsat na TVP1 musisz wpisać ponownie częstotliwość dla muxa czyli zmienić kanał bo nadają na innym kanale.W obrębie danego mux-a nie musisz tego robić zestaw programów masz pod Odtwarzanie>Program ,a EPG Narzędzia>Program telewizyjny.

Mój tuner to Media Tech USB MT4171(model IT9135 BDA). Testowałem dołączone oprogramowanie TotalMedia (ArcSoft), Splash Lite i jeszcze coś ,ale niestety już nie pamiętam co to było. Wszystkie pracowały niestabilnie.

Mogę polecić tylko program DV Scheduler - http://sydney.edu.au/engineering/it/~ef … duler.html

Do pracy wymaga on jeszcze zainstalowanego VLC Player i Java. Całość działa szybko, pozwala nagrywać transmisję. Kłopotliwa może wydawać się konfiguracja początkowa, ale jak się już to zrobi to praca jest bardzo przyjemna.

Jedyny problem jaki mam, to brak możliwości sterowania głośnością w oknie odtwarzacza VLC. Program zatwierdzi zmianę głośności dopiero po ponownym otwarciu okna… Dla mnie jest to niewielkim problemem, ale innym może przeszkadzać.

R.

Co to znaczy niestabilnie,zapewniam cię że ta stabilność w dużej mierze zależy od jakości sygnału,gdy jakość i poziom sygnału jest bardzo dobra to nawet vlc sprawuje się znakomicie,a TotalMedia bez zarzutów nagrywa co chcesz,gdy sygnał z nadajnika jest kiepski to praktycznie w każdym programie są problemy i dochodzi do “zwiechy” sterownika pomaga tylko ręczne “ubicie” programu.