Program do testowania sprzętu

Dobra. Napisałem do nich. Ale wydaje mi się że to nie jest wina dysku. Na starym dysku HDD od WD też były takie problemy z tego co kojarzę. Więc chyba mało podobne żeby dwa dyski z rzędu miały ten sam problem. Na razie wszystko śmiga, po przywróceniu domyślnych ustawień w biosie. Ale to się jeszcze okaże czy znowu coś się nie zawiesi

Odpisali mi żebym użył komend:
sudo su apt-get install smartmontools
sudo smartctl -a /dev/sda > smart-results.txt
Ale sda to plik a nie katalog. Nie wiem teraz gdzie jest ten plik smart-results.txt

Dobra. Znalazłem ten plik.
Wstawiam go również tutaj.smart-results.txt (3,8 KB)

Zapytałeś o sposób odczytu SMART?
To teraz wyślij im ten plik, lub raczej plik podany przez @anon741072 z aktualnymi wartościami SMART i zapytaj o atrybut:
173 - 262154
Oraz dlaczego jego wartość rośnie. Dysk zajmuje się głownie zerowaniem bloku.
Na jakimś Live CD komputer też ma problemy?

Na razie poczekam na odpowiedź od nich po tym jak wysłałem im plik smart-results.txt

Dobra. Wysłałem im wszystkie pliki i spytałem się również o te rzeczy o których mówił SlawekB44

Przy live CD nigdy nie widziałem takiego problemu

Wiadomość od supportu GOODRAM:
"w logach które Pan podesłał nie widać nic niepokojącego co mogłoby wskazywać na problemy z dyskiem.
SMART dysku także jest poprawny.

W polu 173 (0xAD) znajdują się informacje o ilości kasowań/programowań dysku (MAX oraz AVG Erase Count).“
i
"proszę sprawdzić czy dostępna jest aktualizacja BIOS do laptopa oraz czy w biosie można ustawić
zarządzane energią na “performance”.”

Wybitni specjaliści z Goodram podali ci nazwę atrybutu, którą to uzyskałeś już poprzednio. Dysk pracował 985 godzin a więc pytanie czy dysk, oprócz kasowania bloków (262154) zajmuje się jeszcze czymś, oraz jak to wpłynie na żywotność dysku, pozostaje nadal otwarte.
Może zapytaj co z takim upodobaniem ten dysk kasuje. Komórki pamięci dysku SSD mają określoną liczbę możliwych zapisów(kasowań).