Program do tworzenia logów z awarii komputera

Siema
potrzebuje programu który będzie na bieżąco w tle sprawdzał pc i w razie zwiechy windy będę mógł sprawdzić logi i dowiem się co mi wywala kompa. bo nie wiem czy to hdd czy może jakiś soft
pozdro

WinCrashReport v1.25
https://www.nirsoft.net/utils/application_crash_report.html
Na dole strony do pobrania.
To system robi logi i o ile zaraz po awarii nie wyczyści się systemu jakimś ccleanerem, to program wyświetla właściwości każdej awarii.

1 polubienie

Logi same się zbierają, podejrzeć je możesz i bez narzędzi zewnętrznych. Uruchom “Podgląd zdarzeń” i przejrzyj je.
Dodatkowo podczas awarii powinien pojawić się zrzut pamięci w %SystemRoot%\Minidump, który łatwo można opdejrzeć za pomocą
BlueScreenView (https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html).

WinCrashReport i BlueScreenView, to malutkie ok 100KB programiki z tym, że do BlueScreenView jest na dole strony spolszczenie.Zwartość spolszczenia wkleja się do folderu programu i będzie po polsku.

te programy nic mi nie pokazują a z dzienniku zdarzeń nic nie rozumiem ;/
jedynie zajarzyłem że to coś z pamięcią bo miałem komunikaty dźwiękowe biosu i miałem długi sygnał,
poruszałem kośćmi, dopiłem kable i narazie działa, włączę jakąś gre i zobaczę czy znów wywali system.

Wobec tego przetestuj pamięci programami zewnętrznymi. Użyj na przykład ultimate boot cd. Dokładnie sprawdź pamięci czy nie sieją błędami. Bluescreeny jak najbardziej mogą być spowodowane przez wadliwie działająca pamięć RAM. Czasem wystarczy oczyścić gniazda i same pamięci z syfu lub zamienić moduły w bankach miejscami.

Niestety logi dziennika zdarzeń są niezrozumiałe nawet dla doświadczonych administratorów jak i cała dokumentacja Microsoftu. Dopiero przetłumaczenie ich na format syslog daje jakąkolwiek informację co się wydarzyło. Jednak każdy komunikat ma swoje ID i kod błędu. Po tym próbuj szukać powodu i rozwiązania.

1. Jeżeli problem dotyczy dysku, to będziesz miał odpowiednią informację w dzienniku zdarzeń.
  2. W przypadku BSOD pewnie zobaczysz ekran błędu, konieczne jest wtedy wyszukiwanie po kodzie błędu.
  3. W przypadku wadliwego działania jakiegoś komponentu np. pamięci RAM możesz nie zobaczyć żadnego komunikatu o błędzie. wtedy trzeba testować stabilność zewnętrznymi programami np. memtest, 3Dmark, OCCT itd.