Witam, chciałbym utworzyć sobie nośnik recovery programem Recovery Manager, ale nie moge go nigdzie znaleźć i pobrać. Proszę o pomoc ![-o<
Tak o coś takiego mi chodziło, ale jak zainstaluje ten program i chcę go uruchomić to pojawia się komunikat “No device connected in the system.” o co z tym chodzi?!
Ten program nie służy do tworzenia nośników recovery tylko do odzysku danych.
aha, jak tak to proszę o jakieś propozycje innego programu do tworzenia nośników recovery. Zależy mi na tym żeby był po polsku i żeby był prosty w obsłudze, i darmowy
Norton Ghost jest po polsku
Do stworzenia obrazów partycji możemy użyć Paragon Hard Disk Manager 9.5. Pełna wersja dostępna za jedyne 9,90 zł z czasopismem Komputer Świat PLUS 1/2009.
użyję programu Norton Ghost, ale jak zrobi się już ten nośnik i nagra na płycie to żeby to odtworzyć trzeba ten program do tego
Z tego co mi wiadomo to Norton nie tworzy obrazów w postaci płyty bootowalnej. Żeby uruchomić odzysk nalezy do “zbootować” z płyty z Ghostem w programie wskazać lokalizację pliku z obrazem i rozpocząć odzysk.
czyli jakby mi się system popsuł to bym i tak musiał system jeszcze raz instalować?
Nie koniecznie,uruchamiasz w trybie awaryjnym i wskazujesz obraz partycji z której będziesz przywracał.
A dlaczego ??
System możesz postawić z obrazu wypalonego np na płycie DVD, bądź zapisanego na penie albo na zewnętrznym HDD.
czyli od razu z płyty odpali?
Nie, odpalasz z płyty z Ghostem, potem wyciągasz płytę i do napędu wkładasz płytę z obrazem i w programie wskazujesz lokalizację obrazu
to znaczy że nagrywa obraz i program?
Nie, to znaczy że musisz mieć oryginalny nośnik z programem, z którego będziesz mógł zbootować komputer w przypadku awarii. Dalej już napisałem powyżej co masz zrobić.
ok ,dzięki