Program do tworzenia partycji

Witam serdecznie mam na komputerze Windows Vistę. Zrobiłem sobie partycję tym narzędziem wbudowanym, lecz gdy mam dysk 80 GB to na dysk C (tam gdzie jest zainstalowany windows) to mam 41,7 GB a swoją partycje mam 26,8 GB. To jest dla mnie bez sensu bo dla Windowsa starczyłoby mi 15 GB a reszta dla mojej partycji. Czy jest juz jakiś program którym można podzielić według uznania?

Użyj Partiton Magic. Tyle że ten program jest płatny, w trialu nie możesz akceptować zmian.

Możesz użyć także GParted, nie potrzeba go instalować po prostu uruchamiasz go z płytki bootowalnej. Przed zmianą rozmiaru partycji warto wykonać defragmentację.

Pozdrawiam

rgabrysiak użyje tego programu GParted ! Tylko jak mam na partycji C nagranego windowsa to nic się niestanie z danymi jak przekaże właśnie z ej partycji wolne GB do drugiej partycji ?? ’

Trudno obsługuję się ten program?

Systemowym też możesz dzielić wg uznania :slight_smile:

Na Viście nie ryzykowałbym nim. Chyba, że nie masz bardzo ważnych danych na swoim dysku:-)

Nic mu się nie stanie

Interfejs jest anglojęzyczny, ale program w miarę intuicyjny.

Witam!

Ja dzieliłęm partycję Acronis Disc Director Suite (wersja 10.0 jest zgodna z Windows VISTA) niestety program jest płatny, a nie wiem, czy w trialu da się akceptować zmiany, ale możnażna spróbować ściągnąć ze strony producenta. Jest ppolska witryna.

Po instalacji Vista Ultimate na partycji C: na która przeznaczyłem 15 Gb troszkę sie ździwiłem gdy system “połknął” tę wielkośc bez mrugnięcia. Niestety powiększenie tej partycji narzędziem systemowym (zarządzanie dyskami) mimo zmniejszenia sasiedniej (D) partycji nie powiodło się. Program po prostu nie miał opcji powiększenia partycj C. Parition Magic nie rozpoznaje “tego” NTFSa, jest on dla Visty inny niż dla XP. Z innymi narzędziami do partycjonowania generalnie podobnie , nie udało mi sie powiększyć C o zwolniony obszar dopiero ponowna instalacja zagospodarowuje go.