Witam. Mój problem jest następujący. Chciałbym na jednym komputerze (oba mają system windows) zrobić coś z folderem aby był widoczny z drugiego komputera (hehe ;p) , od razu mówię że nie chodzi o proste udostępnianie, sprawa wygląda następująco. Mam folder na jednym kompie który chce skopiować na drugi -> nie chce się bawić w jakieś upload na serwer typu dropbox czy skydrive, synchronizowanie danych. Chciałbym aby na jednym kompie jakby zaznaczyć tak jak bym normalnie siedział w domu “udostępnianie plików” a na drugim komputerze normalnie widział ten plik i mógł go sobie skopiować bez uploadowania. Czy jest to możliwe jeżeli komputery oczywiście nie są podłączone do jednej sieci?
w SkyDrive’ie można pobierać pliki (dowolne) z pewnego komputera do drugiego komputera przez aplikację webową SkyDrive’a. Na tym pierwszym musi być włączona aplikacja (exe) SkyDrive (i odpowiednio skonfigurowana).
Albo pokombinować z wirtualną siecią LAN - np. Hamachi.
Czy abym mógł pobrać pliki z tego skydrive’a muszę je najpierw zauloadować, wgrać na ten skydrive z drugiego komputera?
nie, nie trzeba - pliki automatycznie się uploadują w razie potrzeby, nie zapisują się na dysku SkyDrive’a
Ok a jak jest z udostępnianiem tych plików? Bo rozumiem że z tam menu tego nowego co zrobili po lewej mam “komputery” wybieram kompa i ładnie mam wszystko - nie ma jakiegoś zagrożenia że mimo kodu autoryzującego - udostępnię komuś dostęp do całego komputera i wszystkich (!) plików na nim?
- Jakaś możliwość pobierania całych folderów czy tylko po jednym pliku?