Program do usuwania martwych i gorących pixeli z plików RAW

Poszukuję programu, który na podstawie czarnej klatki usuwał by szare i gorące pixele ze zdjęć w formacie RAW, powstajace w wyniku długiej ekspozycji, następnie zapisał by je do tego samego formatu. Przetestowałem program http://www.pixelfixer.org/ i działa on dobrze tylko w przypadku bardzo wyraźnych gorących pixeli. Spełnia swoje zadanie jednak można w nim usunąć niewielką liczbę punktów. Szukam czegoś lepszego, na miarę algorytmu, który jest zaimplementowany w Raw Therapee. Jeśli istnieje, to może być to plugin do Lightooma.

prawdopodobnie pozostają tylko plugin’y, niestety nigdy takich nie widziałem, ale czy tego nie możesz zrobić ręcznie? W PS tzw łatka korygująca i jedziesz.

Takich rzeczy nie robi się ręcznie przy kilku setkach punktów. Jeśli naświetlasz zdjęcie przez 30 sekund, powstaje na nim taka drobna kasza z szarych pixeli, zawsze w tych samych miejscach. Tak jak mówię RT potrafi je usunąć, nie wierzę, że nie ma pluginów do Lightrooma lub samodzielnych programów, tak jak wspomniany pixelfixer, tylko trochę bardziej profesjonalnych,

A czy Lightroom nie bazuje przypadkiem na   Adobe Camera Raw, który ma usuwanie bad pixeli w locie?

Lightroom to chyba to samo co Camera Raw ale nie mam dokładnej wiedzy w temacie więc mogę się mylić. Nie wiem jakie są skutki działania Camera Raw. W LR proces ten jest automatyczny i niedokładny duże niedoskonałości usuwa dobrze, jednak setki szarych punktów pozostają i nie da się tego w żaden sposób kontrolować. Jedyny znany mi sposób na całkowite pozbycie się tego defektu jest Dark-frame subtraction Lightroom to w gruncie rzeczy dość prosty program i nie obsługuje tej funkcji bezpośrednio.