Porównanie ccleanerów 5.38 - i najnowszego cleaner 5.56 - to lektura dająca wiele do zastanowienia.
Stary portable nie uruchamiał portów. Nowy portable dość intensywnie łączy się z netem.
Nowy wykrywa dużo mniej ciasteczek. Czyżby producent ccleanera przestawił się na omijanie sponsorowane?
Pobieram z portable info. Można w ten sposób testować jednoczenie dwie wersje. Nowa ani w jednym punkcie więcej nie wykrywa elementów do usunięcia. Zdecydowanie mniej.
To po co są aktualizacje ccleanerow?
Niby by nie dopsuć systemu - niby tak robiły starsze wydania w 4 wersji z Windows 10.
Bogdan_G wspomniał też o intensywnym korzystaniu z portów. Ja myślę, że nowy Ccleaner jest nastawiony na wielkie szpiegowanie i może się okazać, że Ccleaner może być też wielkim backdoorem. Czyli trzeba zablokować mu porty.
Ja bym został przy Shift+delete, tych folderów do ogarnięcia nie masz znowu tak dużo
AppData
Program Files [lub Program Files (x86)]
C:\ProgramData
C:\Program Files (x86)\Common Files
No i klucze HKLM\Software i HKCU\Software.
Nie uśmiecha mi się za każdym razem wchodzić w foldery, przeglądać, usuwać. Interesuje mnie program który to sam zrobi, ale no nie ma takiego programu.
Jest: Windows 10 Manager/ Oczyszczanie ?Inteligentny dezzinstalator/ zakładka znajdź folder niedostępnego programu. Odnajduje i proponuje w/g uznania użytkownika usunięcie folderów i pozostałości po programach odinstalowanych. Inny program to Soft Organizer, ten bardzo dokładnie odinstalowuje program i również znajduje resztki softu usuniętego z komputera wcześniej.
Powtórzę się: Promocja na Soft Organizer Pro jest nadal na:
https://www.comss.ru/page.php?id=5064
Ale nie jest ona dla misiów Puchatków o małych rozumkach…
Błagam, czemu od Rusków? Nie wiadomo, co oni tam dodali.
Stary - co ja mam Ci poradzić na Twoje/Wasze uprzedzenia?
Bardziej ufam/wierzę stronie https://www.comss.ru/ niż DP z forum DP włącznie.
To na comss.ru nie mają forum, że tutaj tracisz czas? 
Poza tym sprawdziłem na stronie producenta i ten nie udostępnia instalatorów do wersji pro. Upgrade odbywa się poprzez podanie klucza rejestracyjnego więc dziwnie wygląda ta oferta…
Jakbyś cokolwiek kumał po rosyjsku ( a już kiedyś chciałeś abym tłumaczył ci podpisy pod obrazkami), to byś zajarzył, że tam nie ma forum! ![]()
Nie będziesz mi wskazywał forów gdzie chcę tracić czas… ![]()
Czytaj poprzedni mój post.
Edit: Uważasz, że strona z promocjami to przekręt?
https://www.comss.ru/list.php?c=club
Z ludźmi na poziomie to zawsze warto porozmawiać 
Ja już napisałem co uważam, a twoimi jedynymi argumentami w rozmowie są epitety. Tak że ja rozmowę z tobą na tym zakończę.
Najgorsze i tak są z sharewareonsale lub giveawayoftheday - zawsze mają swój program do robienia wersji pro by po 24 h / “3 miesiącach” nie działało.
Zgadza się. Takie “klucze” trzeba traktować jak “trial” na 3 miesiące.
Jaki trial zostajesz zazwyczaj z licencją do reinstalacji Windows / zmiany nazwy komputera (np. AdGuard tą weryfikował?) / nowego profilu użytkownika (aplikacje źle obsługujące wiele profili w Windows) i zazwyczaj brak aktualizacji programu do nowszej wersji.
Przecież zawsze piszą, że licencja jest time-limited lub nie.