Program do wykonania (łatwego?) intra

Witam.

Jak w temacie, poszukuję programu to stworzenia krótkiego intra. Myślę, że nie będzię ono jakieś bardzo skomplikowane, czy też “napakowane” w jakieś szaleńczo wielkie animacje, chcę tylko wykonać coś takiego jak na początku tego filmu:

Jeżeli obejrzyliście intro, pewnie zauważyliście, że chodzi w nim tylko o pojawienie i zniknięcie napisu. Byłbym bardzo wdzięczny za podanie nazwy programu, w którym mógłbym jakoś coś takiego wykonać, oraz jakiegoś sposobu do wykonania podobnej grafiki:

20b1sfo.jpg

Bardzo proszę o pomoc i szybką odpowiedź,

Cimky.

Wydaję mi się że zrobisz to w Windows Movie Maker , a zmienić to na dowolny format pliku możesz programem Format Factory fdostępnym na Vortalu. Windows movie maker zapiszę Ci plik jako wma.

Dobrze, ale jak mogę stworzyć taką szczegółową grafikę? Jest jakiś program, w którym wpisujesz dowolną literę i otrzymujesz jej odpowiednik w wersji graficznej?

Tzn. W Paintcie takiej grafiki raczej nie zrobię. Może da się jednak coś wykombinować, abym wpisał jakieś słowo i otrzymał takie jak zamieściłem na zdjęciu?

Znajdź sobie taką czcionkę. Jest multum stron z fontami - po instalacji zrobisz coś takiego nawet w Paintcie.

Sorki, ale jestem zielony i nie mam nawet pojęcia jak tego szukać :confused: Co powinienem wpisać w Google, aby takowe czcionki znaleźć? :slight_smile:

Dodane 19.06.2012 (Wt) 18:03

Aha, i jeszcze jedno: Jak taką czcionkie dodać do MovieMakera?

Dodane 19.06.2012 (Wt) 18:15

Aha, i jeszcze JESZCZE jedno: W intrze w filmiku, do którego podałem Wam link jest fajna muzyka; jak i skąd mogę ją wytrzasnąć?? Jak szukać podobnej nutki??

Gimp : czcionki tam masz masę do wyboru na swój tekst , z tego (jak ja to wiem) do MM nie dodaje się czcionki ale w gimpie możesz dodać czcionkę z obrazem pliku i wstawić to MM jako osobne klipy : 5 : 4 : 3 : …

Eee… Naprawdę sorki, że co do tego tematu jestem dość nierozgarnięty, ale jeszcze nigdy się tym nie interesowaem :slight_smile: Więc tak: Nie miałem pojęcia, że w Gimpie są takie rzeczy; jak je dodać? I czy mogę tym sposobem zrobić coś takiego jak na podanym zdjęciu? A co do Movie Makera to o co chodzi z tym 5:4:3…?

@cimky jak dodać dla mnie najłatwiejszy spoób to : piszę cyfrę “1” zaznaczam i patrzę jak wygląda we wszystkich" czcionkach a jeżeli chodzi o moviemaker to : robię/ robisz 5 grafik (zdjęć) z cyframi a następnie scalasz je w jednym pliku (wmv ) tak że następują po sobie wiesz : obrazek 1 : 2 itd w Moviemakerze sam wybierasz czas wyświetlania slajdu i przejście więc to sam sobie dostosujesz :slight_smile:

@Furgon

Dzięki za pomoc, jeszcze jedna sprawa: Jak zrobić w WMMakerze, aby mój napis stopniowo pojawiał się z czarnego tła, oraz aby po chwili zanikał? (Jak na filmie zamieszczonym w linku :slight_smile: )

@cimky niestety nie wiem możesz spróbować ustawiając różne przejścia między slajdami i dodając dodatkowo slajd z ciemnym tłem.

Też tak myślałem, dzięki za pomoc. Popróbuję. :slight_smile:

Dodane 06.07.2012 (Pt) 20:20

Po paru dniach poszukiwania tych całych czcionek i chwili bawienia się z Gimpem ( =D ) stworzyłem między innymi takie cóś :

5vop08.jpg

Co teraz zrobić aby stworzyć mniej-więcej taką animację jak na linku który podałem?