Program do wysyłki backupów przez FTP

Mam program na SQL który automatycznie robi sobie kilka razy dziennie backupy i wrzuca do folderu wyznaczonego przeze mnie w .rar
Do tej pory wysyłkę na ftp robił mi cobian - i byłem bardzo zadowolony z tego programu, tylko zmieniły się trochę potrzeby i nie chce wysyłać np. 100 backupów na ftp (czyli tych wszystkich które są w folderze, tylko chcę aby program potrafił wybrać 5 najnowszych i tylko je wysłać.
Polecicie coś darmowego? jakąś alternatywe do cobiana

Przejrzyj - trochę tego jest.

Zrób (sklonuj) drugie zadanie w Cobianie na ilość kopii równą 5.
Po problemie

Chyba się nie rozumiemy, program robi backup bazdy do folderu

1. dzień 01
  2. dzień 02
  3. dzień 03
  4. dzień 04
  5. dzień 05
    i tak cały miesiąc, a ja chce aby cobian/lub inny program wysyłał tylko 3 najnowsze backupy z 3 ostatnich dni, z tego folderu, nie wiem najlepiej zeby po datcie wybierał najnowsze.

Napisałem powyżej ,robisz kopie z rotacją na 3 dni te wysyłasz.
A tamte swoją drogą na dysku leżą

image

Oki, rozumie, trochę to takie :smiley: rozwiazanie na około ale pewnie będzie działać.
Dzięki za podpowiedź

Cobian ma możliwość robienia kopii przyrostowych. Co do aplikacji dedykowanej do SQL, to możesz użyć SQLBackupAndFTP lub napisać skrypt w PowerShell, który wykona skrypt SQL i wyślę go n FTP i powiadomi Cię mailowo, gdy kopia się nie wykonała.

Szukam dalej czegoś sprawdzonego, z cobiana korzystałem wiele lat ale idealnie sobie radzi w przypadku pełnych kopii przy przyrostówkach robi różne dziwne rzeczy, nie kopiuje plików i wybranych folderów.
Potrzebuje aby raz w miesiacu robił full backup i codziennie przyrostówke troche plików (.doc , .pdf)

Windows 10 ma problemy ?

Wybierz sobie

czyli - moja propozycja EaseUS Todo Backup Home 13.0

Zadałem pytanie czy Cobian backup jest uruchomiony pod Windows 10?

No dobra. Czekaj na odpowiedz mądrego. Nie gorączkuj się…:wink:

:turtle:

Tak więc czekamy na domyślnego żółwika…

Potrzebuje czegoś z możliwościami komercyjnymi (ale nie za miliony) bo to na WS 2012, 2016 i 2019 .

Z kopią przyrostową jest ten problem, że Cobian nie rotuje kopii przyrostowych. Cobian rotuje tylko kopię różnicowe, niestety.

Tak jak pisałem wcześniej, cobian idealnie radzi sobie z kopią pełną, natomiast w przypadku przyrostowych robi mi bardzo dziwne numery,
np. mam folder dokumenty a w nim kilkanaście kolejnych folderów a w nich pliki
cobian przy pełnej wszystko kopiuje elegancko, natomiast przy przyrostowej kopiuje folder dokumenty, foldery które są w nich ale już plików zmienionych w tych folderach nie, żadnych po prostu puste foldery.
drugi przykład : mam folder z backupami ręcznymi, sam wklejam tam raz dziennie plik .rar i on przy pełnej kopiuje ten folder przy przyrostowej kompletnie go nie kopiuje nawet samego folderu już nie mówiąc o pliku w nim.

Cobian jeśli chodzi o intefejs, przejrzystość, funkcje jest świetny no ale ma pewne mankamenty, szukam czegoś do kopiowania plików na FTP - znalazłem coś polskiego ferro backup system ale on własnie z bezposrednia wysyłka na ftp ma problem.

Poza tym co napisałem, aż takich problemów nie uswidczylem. Niestety Cobian, nie jest już rozwijany i to największy problem tej aplikacji.

Gdyby był rozwijany, potrafiłby pewnie wiele więcej a naprawdę projekt zacyny :frowning: szkoda ale cóż… poleć coś w zamian, kto jak kto ale ty na pewno masz jakieś ASy w rękawie :wink:
Chodzi tylko o przesyłanie na FTP’a folderów, plików (.doc. .xml. .rar)

Możesz sprawdzić jeszcze SyncBack Free. Poza tym do plików możesz napisać skrypt batch, powershell czy skrypt w python.