Tytuł tematu wyjaśnia chyba wszystko. Szukam programu który przeczesze mi dysk ze starego komputera w poszukiwaniu zdjęć (różne formaty, których nie chcę wpisywać ręcznie) i filmów. Będzie tego sporo, dlatego chcę aby lista tych plików była w postaci rozwijanych katalogów, które potem zgram na dysk zewnętrzny. Nie chcę po prostu niczego pominąć.
Znalazłem odpowiedni program, który wyszukuje te pliki tak jak chcę, jest to Copernic Desktop Search, ale bardzo długo indeksuje pliki… zanim zaindeksuje tamten dysk to sam ręcznie przeszukam te foldery szybciej.
Tutaj link do zdjęcia jakbym chciał widzieć wyniki: KLIK
Widać rozwijane foldery.
Wystarczyłyby mi nawet same nazwy katalogów w których zostały znalezione zdjęcia.
Testowałem także Everything, wyszukuje pliki błyskawicznie, ale wypluwa listę plików, nie da się tego scalić do postaci katalogów…
Rozumiem że właśnie to indexowanie odbywa się po to, aby program utworzył własną bazę plików?
Everything jakoś tego nie robi a znajduje pliki od razu… Nie potrzebuję szybkiego grzebania w tych plikach bo to będzie jednorazowa operacja, dostaję listę katalogów, zgrywam je, i tyle.
Jest jeszcze opcja, że wyeksportuję listę plików Everythingiem do pliku tekstowego a potem użyję jakiegoś? programu, który wyświetli mi same ścieżki, czyli jak znajdzie np.
D:/Zdjęcia z wakacji/IMG_001.jpeg
D:/Zdjęcia z wakacji/IMG_002.jpeg
to weźmie pominie te końcówki i zwróci sam katalog:
D:/Zdjęcia z wakacji/
Przez co lista będzie bardzo krótka, a ja ręcznie sprawdzę te katalogi.