Program do zgrywania muzyki do FLAC, APE bez straty jakości

Mam takie pytanie, chciałbym sobie zrobić kopię oryginalny płyt Audio do użytku domowego, do następujących formatów FLAC, APE ale który jest z nich najlepszy? nie chciałbym stracić na jakości Audio.

Od lat używam programu EZ CD Audio Converter i ma możliwość kompresji do tych formatów, czy użyć tego programu, czy lepiej jakiegoś innego do tego typu plików.

Dziękuje za odpowiedzi.

FLAC i APE są formatami bezstratnymi, więc o stracie jakości nie ma mowy. Zostań przy programie, którego używasz.

Cześć. Tu masz chyba najlepszy program jaki jest i do tego darmowy. :slight_smile:

http://www.dobreprogramy.pl/Exact-Audio-Copy,Program,Windows,36435.html

EAC to faktycznie najlepszy program do zgrywania płyt audio, ale poprawna konfiguracja dla początkującego jest nieco trudna.

Co do formatu, polecam używać FLAC, bardzo dobra kompatybilność ze sprzętowymi odtwarzaczami. Jeśli jednak uprzesz się na APE, nie używaj kompresji wyższej niż Normal, ponieważ taki plik wymaga sporej mocy obliczeniowej do dekompresji.

Aha ok.

Dzięki za odpowiedz.

Rozumiem, przetestuje ten programik który mi podałeś, przeczytałem o nim opinie i właśnie dużo osób przerabia nim na FLAC to faktycznie musi być bardzo dobry :wink:

No tak właśnie myślałem, bo znalazłem do niego poradnik jak go ustawić itp, właśnie chodziło mi o to który format jest lepszy FLAC czy APE, jednak miałem zamiar zostać przy FLAC, a co do APE w tym programie EAC to tam piszę w tym poradniku o tej mocy mocy obliczeniowej, jak go pobiorę i zainstaluje to sprawdzę z ciekawości, aha a w EZ CD Audio Converter na APE bardzo szybko kompresuje.

Wybieram opcje kompresji, używaj rozszerzenia pliku: flac, Program, łącznie ze ścieżka, użyty do kompresji C:\Program Files (x86)\Exact Audio Copy\Flac\flac.exe, i ustawiłem 1024 kBit/s, skasuj plik wav po zakończeniu kompresji, klikam na opcje Tworzenie obrazu płyty i arkusza dyrektyw i zapisuje jako wav a nie jako flac.

Tamten poradnik jest do starszej wersji, a czy ktoś ma może do tej nowszej Exact Audio Copy 1.0 Beta 3?

Poprawne ustawienia dla kompresji FLAC wyglądają następująco:

image.php?album_id=20&image_id=5751

Opcje Przepływność bitów oraz Wysoka jakość i Niska jakość nie mają żadnego znaczenia przy kompresji bezstratnej jaką jest FLAC czyli nic nie zmieniaj.

Oczywiście ścieżka dostępu do pliku flac.exe ma być aktualna.

W polu Dodatkowe opcje linii poleceń: wklejasz to:

-V -8 -T "ARTIST=%artist%" -T "TITLE=%title%" -T "ALBUM=%albumtitle%" -T "DATE=%year%" -T "TRACKNUMBER=%tracknr%" -T "GENRE=%genre%" %source%

Następnie aby otrzymać obraz z arkuszem dyrektyw (.CUE) klikasz:

image.php?album_id=20&image_id=5752

Przy opcji przepływność bitów ustawiłem tylko maksymalna, oraz wysoka jakość i niska jakość tego nie zmieniałem, tylko zaznaczyłem sobie umieszczaj w pliku informację o sumie kontrolnej (CRC), jak najbardziej ścieżka flac.exe jest aktualna, wkleiłem to do Dodatkowych opcje linii poleceń.

Teraz mi wychodzi z flac, ale i tak w locie kompresuje do wav, a po chwili kompresuje do flac i tak to ma być :?:

Plik flac ma 351MB, a za to wav ma 539MB z skąd taka wielka różnica :?:

I po za tymi ustawieniami które mi podałeś to nic więcej nie muszę ustawiać w tym programie :?:

Prosta sprawa - wav to plik audio, nieskompresowany tak jak leci z płyty CD, zaś FLAC jest już poddany kompresji jednak w ten sposób, że nie są utracone żadne dane bowiem program czy player, w którym odtwarzasz taki FLAC, potrafi przekształcić w locie plik do wartości nieskompresowanej praktycznie z zerowym użyciem procesora bo proces ten jest łatwy dzięki opracowanemu kodekowi.

Program najpierw zgrywa do pliku WAV a potem kompresuje do FLAC.

W końcu FLAC to skompresowany plik, więc miałby być większy? :stuck_out_tongue:

To co pokazałem to tylko tyczy się kompresji i jest jeszcze wiele rzeczy do poprawnego ustawienia, a najważniejsze to skonfigurować napęd.

Aha to teraz rozumiem.

Dzięki za wytłumaczenie.

Eh nie pomyślałem przed napisaniem tego :wink: już kolega wyżej wytłumaczył o co chodzi, a ja się sugerowałem tym że więcej MB to lepiej :wink:

Co do tego ustawiania to program bardziej dla zaawansowanych, ale coś można w nim jeszcze ulepszyć :?:

Bo teraz ta kopia to już jest taka sama jak na oryginalnej płycie :?:

Albo np. jak zrobię kopię jako ISO, to też nic na tym nie stracę :?:

Znalazłem (Poniżej w linku) poradnik pliki muzyczne - wybór najlepszych formatów:

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/pliki-formaty.php

Jakieś kilka lat temu to używałem tylko Wav do kopii, bo to był dobry format, ale wada jego była że dużo miejsca zajmował…

Ale jak teraz sądzę to nie widzę chyba różnicy w Wav a FLACkiem, mogę się mylić :?:

Zazwyczaj im więcej MB tym lepiej, ale nie w przypadku plików FLAC. W nich zachodzi podobny proces jak w plikach ZIP czy RAR - są one poddane kompresji ale po wypakowaniu nie tracisz żadnych danych. FLAC jest właśnie takim spakowanym plikiem i dzięki dekoderowi w locie uzyskujesz dokładnie w stosunku 1:1 to, co znajduje się w pliku wav czyli audio. Wave nie są dobre pod wieloma względami - przede wszystkim nie można zapisać w nich tagów czy okładki; we FLAC jak najbardziej można. I tak, nie ma żadnej różnicy między audio, wav i FLAC. Ja osobiście mam na dysku swoje płyty zgrane do FLAC i w razie potrzeby przerabiam je na MP3 by wrzucić na telefon czy iPoda. To bardzo przyszłościowy kodek.

Aha, dzięki za szczegółowe wytłumaczenie, a co do Wav to fakt nie można zapisać tagów ani dać okładki, mi akurat to nie przeszkadza :wink:

Jak jesteśmy przy wątku plików audio, to przy okazji zajrzyj do mego starego tematu: przerobka-mp3-wav-wiezy-sie-zacina-dlaczego-t314630.html i może byś miał na to jakoś radę :?:

Bo w tym programie EAC znalazłem taką opcje (zaznaczona ptaszkiem) ale jest tylko do odczytu, nie wiem może coś takiego podobnego podczas nagrania by załatwiło ta sprawę :?:

03114974861422763991.jpg