Witam, chciałem zagrać sobie w Bitwe o Śródziemie 2 z kumplem przez program GameRanger. Lecz gdy dołączam do jakiegokolwiek pokoju z utworzoną grą to wyskakuje mi błąd
Szukałem na internecie że muszę coś zmienić na stronie routera ale nwm co dokładnie. Posiadam router Huawei HG8245 i jestem zielony ;d
Wszedłem na stronę routera i ustawiłem tam coś takiego:
Pewnie firewall na routerze blokuje porty, na których działają serwery gry. Na screenie z panelu Huawei’a masz otwarty Port Forwarding. Nie wiem, ale problem prawdopodobnie powoduje firewall.
IP sprawdzę później (około 15 bo jestem w pracy). A co do portu to tak 16 000 UDP to port Game Ranger. Gdy wyskakuje ten błąd to po wejściu w Learn More się pojawia info jak to naprawić. Tylko mi to nie pomaga …
Zastosuj zmiany i powinno działać po restarcie programu “GameRanger”. Możesz sprawdzić czy port jest otwarty na stronie - w numer portu wpisz 16000: https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ .
Miało pomóc odwiedzającym wątek właśnie w określeniu tego gdzie leży przyczyna.
Zatem zrób jeszcze inaczej. Widzę, że w routerze masz możliwość zdefiniowania DMZ, czyli wystawienia jednego z adresów IP przed zaporę sieciową. Wpisz w DMZ Configurarion swój adres lokalny IP, czyli 192.168.100.2, zapisz zmiany i najlepiej uruchom ponownie router. Następnie sprawdź, czy uda się uzyskać połączenie.
Tak, dokładnie o takie ustawienie chodzi. Tylko w przekierowaniu portów i w mapowaniu wszystko wyłącz. Uruchom urządzenie ponownie i sprawdź, czy cokolwiek się zmieniło.