Mam najnowszą wersję GIMPA, pobraną z legalnego źródła (ich własnej strony). Zainstalowane odpowiednio czcionki nie czyta mi program GIMP; gdy odpaliłem notatnik to wszystkie czcionki działają. Nie chodzi tu o czcionkę, gdyż zainstalowałem 5 innych potem i ich też nie czytało, a notatnik owszem.
Dodam, iż na starym komputerze wszystko chodziło OK, a na tym nie czyta czcionek; a ten komputer jest o wiele lepszy od starego, na starym ledwo co włączył sie gimp :)))
Nie pomógł: reinstall gimpa, uruchomienie ponownie gimpa, uruchomienie ponownie komputera. Proszę o szybką i skuteczną pomoc, z góry dziękuję.
Zrobiłem - nadal nic, nie wiem czemu tak sie dzieje. Instaluje czcionki z różnych stron, różne strony, robiłem reinstall gimpa, na poprzednim komputerze działalo, nie wiem o co chodzi.
Wejdź w ustawienia programu (Menu - Edycja - Preferencje), a następnie Katalogi - Czcionki i dodaj domyślną lokalizację czcionek w systemie, czyli w przypadku Windows katalog C:\Windows\Fonts. Zatwierdź OK i sprawdź, czy teraz będzie widział nowo zainstalowane czcionki. Daj znać, czy pomogło.
Dzień dobry!
Mam ten sam problem w Gimpie.
To co przedstawił Dimatheus, to też nie działa na moim komputerze. Może mam złą ścieżkę czcionek. Wgl w czcionkach mam błąd, ponieważ nie mogę zrobić normalnie ś, tylko muszę włączyć Caps Lock, i dopiero włączam trzymając alt i shift s, a potem muszę wyłączyć Caps Locka. Może to w systemie jest jakiś błąd, bo miałem tak od początku.
Pozdrawiam, Mateusz
Prawoklik na pliku ttf z czcionką i opcja zainstaluj dla wszystkich użytkowników. Nie dodawaj czcionek przez panel sterowania, bo wtedy Gimp i Inkscape lubią ich nie widzieć.