Poszukuje dobrego programu graficznego z dużą ilością dodtakowcyh czcionek ,które można wykorzystać przy edycji obrazu i jakich nie posiada w standardzie Windows.
Zależy mi również na tym ,by do tych napisów można stosować różne efekty np. 3D , wykrzywienia itp.
Oraz by program nie zajmowal kilka GB tylko cos mniejszego.
Czcionki to możesz sobie doinstalować do Windowsa biorąc je na przykład ze strony http://www.dafont.com (w Windows Vista klikasz prawym przyciskiem myszy na wypakowaną z archiwum czcionkę i wybrać opcję zainstaluj; w Windows XP otwierasz folder Fonts znajdujący się w katalogu instalacyjnym Windowsa (standardowo C:\Windows) i przenosisz do niego plik czcionki).
Co do tych efektów graficznych - z płatnych to na pewno Photoshop i chyba Paint Shop Pro i Corel Painter (ale to już domysł). Z darmowych to jest tego nie wiele. Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że GIMP posiada taką funkcję.
Co do ostatniego pytania - wiele programów graficznych obsługuje warstwy. Powiedzmy, że na jednej warstwie masz tło, na drugiej jakiś obrazek, a na trzeciej tekst. W ten sposób można swobodnie ustawiać pozycję danego elementu, a przy zapisie należy wybrać format, który warstw nie obsługuje (czyli na przykład JPG czy PNG (ale tu uwaga, Fireworks zapisuje domyślnie do PNG, które jest z warstwami, Photoshop już tych warstw nie widzi)).
Tak, GIMP obsługuje warstwy. GIMP jest stworzony jako “Photoshop dla Linuxa” ale jest także Windowsowa wersja. Pamiętaj, że najpierw należy zainstalować biblioteki GTK.