Program graficzny

Mam pytanie niemowę sobie ściągnąć programu graficznego jaki jest program najlepszy?

Photoshop - płatny

Gimp - darmowy

Do grafiki rastrowej jednym z najlepszych programów to Adobe Photoshop CS4 Extended :wink: A z darmowych polecam Gimp’a. :wink:

Grafika wektorowa? Np. Adobe Illustrator CS4, CorelDRAW, za friko Inkscape. :slight_smile:

Człowieku a po jakiego grzyba photoshop cs4. Normalnemu userowi wystarczy Gimp w 100% ma te same możliwości co Shop oprócz obsługi systemu CMYK no i ostatnie gadgety jak 3D. A jak czegoś ci braknie to pobierasz plug in i gotowe. a co do wektoru to polecam Corela i tu można zabawić się w pełny pakiet do grafiki za ok 600 zł a nie 6000 ja CS4. Pamiętajmy, że na potrzeby domowe starczy mała część funkcji którą dają profesjonalne programy, a po co kraść skoro są alternatywy i to bardzo dobre.

Powiedzmy 25% maksymalnie. O ile Gimp jest dużo lepszy od Corel Photo Painta o tyle do Photoshopa niestety mu jeszcze brakuje.

Budyniek , nazwij temat konkretnie, inaczej zostanie usunięty. Zapoznaj się z regulaminem forum.

Myślę, że pomiędzy “100%” a “ma” autor postu zapomniał o przecinku. Ja oczywiście polecam darmowego GIMPa.

Z przecinkiem czy bez zdanie ma to samo nieprawdziwe znaczenie :wink:

A ja jednak myślę, że normalnemu użytkownikowi GIMP wystarczy w 100%, jednak co do różnic między Photoshopem a Gimpem nie będę się wypowiadał. Po prostu nie znam tego pierwszego programu. Mogę jednak powiedzieć, że w stosunku cena/jakość Gimp zwycięża Photoshopa :slight_smile:

Ja tam bym powiedział Gimp, zaisntalowałem PS CS3 trial i co wg mnie jakiś dziwny. Gimp łatwiejszy i bardzo dużo możliwości. GIMP THE BEST EDITOR GRAPHICS

Wymienię tylko 3 rzeczy, które są bardzo użyteczne na co dzień.

• opcje mieszania - pozwalające dodać cień i blask wewnętrzny i zewnętrzny, fazę i płaskorzeźbę, nakładanie gradientów i kolorów na warstwach

• maski dla efektów typu poziomy, barwa i nasycenie, filtr fotograficzny (tych efektów jest cała masa), dzięki maskom można ich użyć precyzyjnie w danym miejscu w dowolny sposób

• obiekty inteligentne, czyli wektory przerzucone np z Illustratora - można je skalować bezstratnie, bardzo wygodna sprawa

Pominę takie rzeczy jak akcje, dzięki którym PS z jpg zrobi nam świetne pudełko, niemal jak w 3d czy wizualizację nadruku na płytę, wystarczy wybrać plik. Pominę możliwość łączenia zdjęć HDR, obsługę CMYK i Pantone, zaawansowaną typografię, dowolne wyginanie warstw, w końcu grupowanie ich, czy choćby możliwość wygenerowania pdf ze wszystkim znacznikami drukarskimi.

Gimp może i nadaje się do tworzenia stron, jeżeli chodzi o poważniejsze zastosowanie go do DTP to niestety - tam nie ma szans.

Tak więc Mac-Asz jeżeli nie znasz jakiegoś programu, nie mów, ze ten który używasz jest lepszy, bo to nie prawda :lol:

Akurat na wiele z tych rzeczy, które wymieniłeś istnieją wtyczki dla Gimpa, co oczywiście nie oznacza, że jest on lepszy, jednak do domowych zastosowań w zupełności wystarcza.

Zależy do jakiego typu obróbki programu potrzebujesz. W wielu przypadkach wystarczy prosty i przyjazny Paint.NET.

Najlepszym programem jest zaś Windowsowy Paint bo nie trzeba go instalować.

kijek , możesz zapodać linkami? Chętnie przetestuje :slight_smile: I myślę, że nie tylko ja.

IMHO to tylko kwestia przyzwyczajenia się do danego programu, ja mam dostęp do PH w firmie i nigdy nie mogłem się przerzucić na GIMP-a.

Mogę stwierdzić że większość pracy wykonuję w PH , Gimp ma inne menu i “ni choinki” nie wiem jak można go używać. Ci co używają Gimpa powiedzą dokładnie to samo odnośnie PH.

Co nie zmienia faktu że do obróbki bitmap sprawdzają się Gimp (darmowy) i PhotoShop (płatny).

Przy ph nie muszę doinstalowywać wtyczek bo poprostu ma prawie wszystko czego potrzebuję do obróbki fotografii.