Program który spośród 2 takich samych folderów z plikami wyłapie pliki zmodyfikowane

Witam. Poszukuję programu który zrobił by za mnie jedną rzecz. Posiadam 2 pliki zip zawierające jakieś dane. Archiwa zawierają dziesiątki folderów i setki plików. Jedno z archiwum posiada kilka zmodyfikowanych plików lecz nie wiem które to są. Chciałbym aby program jakoś przeskanował oba arhiwa (lub wypakowane foldery) w cenu znalezienia plików które są zmodyfikowane oraz których brakuje lub których jest więcej. Ręczne przeszukiwanie tego zajmie strasznie długo. Czy zna ktoś taki program?

Dane tekstowe czy inne? Może meld da radę.

Głównie dane tekstowe. Modyfikowane pliki to pliki .xml a także .png (lecz z tymi sobie poradzę gdyż jest ich kilka w 1 folderze). Trudniejsza sprawa w przypadku XML. 

Total Commander może porównywać foldery…

W przypadku plików XML bez problemu meld da rady http://meldmerge.org/

Już pobieram. Meld porówna wszystkie pliki na raz czy każdy po kolei muszę sprawdzać? 

Jak w przypadku Total Commandera to działa?

P.S.

Jak uruchomić meld? Brak jakiegokolwiek pliku który mój Windows 8.1 jest w stanie uruchomić…

P.S.2

Dobra znalazłem coś na stronie jak urchomić :]

Na stronie jest nieoficjalny instalator dla Win ;). Meld umożliwia porównanie całych katalogów na raz hurtem.

Program taki jak potrzebowałem. Spisał się bardzo dobrze. Ładnie zaznacza pliki w których coś dodano, usunięto lub pokazuje których plików nie ma a które dodano. Podkreśla wewnątrz plików tekstowych (w moim przypadku XML) zmienione fragmenty. Idealnie :] Dziękuję bardzo za Pomoc.