Witam
Błagam o pomoc w napisaniu programu. Niestety bardzo dużo chorowałam i mam duże zaległości. Poza tym dla mnie programowanie to czarna magia - nic nie rozumiem. Szukałam w internecie jak to zrobić, ale nic nie znalazłam. Nawet nie wiem jak za to się wziąć. Jutro muszę oddać zaliczenie semestralne.
Zadanie - programowanie w c++
Dany jest ciąg liczb całkowitych a.
Napisać program, który w ciągu a wyszuka liczbę, której najbardziej znacząca cyfra jest większa od średniej arytmetycznej wartości elementów ciągu.
Program powinien umożliwiać użytkownikowi podanie wartości elementów ciągu z klawiatury.
Ciąg liczb, na którym wykonywane są obliczenia, powinien być zapisany w tablicy.
Liczba elementów ciągu powinna być podawana przez użytkownika i zapamiętana w zmiennej typu int.
Pogrupować części programu w funkcje: dwie funkcje nadające wartości elementom ciągu, funkcja wyświetlająca wartości elementów ciągu, funkcje wykonujące obliczenia / sprawdzanie.
Funkcje powinny przyjmować tablice jako jeden z argumentów.
Jedna z funkcji powinna zwracać wartość, która będzie (sensownie) wykorzystana w innych funkcjach, np. w funkcji main().
Program nie powinien zawierać zmiennych globalnych.