Robię program na zaliczenie liczący pierwiastki w Windows Forms. Program nieprawidłowo liczy np. √4 = 4 a powinien podać 2. Użytkownik wpisuje w texbox stopień i w drugim texbox liczbę.
Co jest źle?
Oblicz - przycisk
Wynik - Label
Liczba - textbox
Stopień - textbox
Proszę o pomoc. Wykładowca nie wytłumaczył jak to zrobić i nie mieliśmy takich zadań.
Niepoprawnie używasz Math.Pow
.
Żeby liczyć przy jego pomocy pierwiastek, użyj w drugim parametrze wartości 1/Stopień
.
Dla czytelności kodu wykonuj jedno działanie na linijkę. Najpierw parsuj liczby, a następnie wykonaj działanie i zapisz je do nowej zmiennej a na sam koniec sformatuj tekst podstawiając właściwe wartości.
+ na marginesie przy nazywaniu zmiennych nie używaj polskich znaków chodzi o “ń”
Nie rozumiem. Na zajęciach miałam tylko robienie pola trójkąta i prostokąta. To cała moja styczność z c#.
W końcu to program na zaliczenie, nie może być banalny
Zacznij od tego, żeby rozpisać sobie matematycznie co chcesz zrobić. Wykorzystaj fakt, że
Zapisz sobie jakie masz dane (to będą wartości które wprowadzasz w TextBoxy) i jakie szukane (to będzie zmienna którą wyświetlisz na końcu) i na tej podstawie wykonaj odpowiednie działania.
Zapoznaj się z tym jak działa funkcja Math.Pow
Nie rozumiem. Nie wiem jak to rozpisać matematycznie. Wiem że np √a = a * a
Dane
W textbox Liczba będzie wpisana liczba do obliczenia a w textbox stopień będzie wpisany stopień .
chce to zrobić takim sposobem jak poniżej tylko to ma być obliczanie pierwiastka a nie koła
double r, v;
r = Double.Parse(textBox1.Text);
v = 4.0 / 3 * Math.PI * r * r * r;
lbl2.Text = "Objętość kuli wynosi: "+ v.ToString(“N4”);
Ideą tego ćwiczenia jest najpierw zrozumienie matematycznie co chcesz zrobić a później to zaprogramować.
Zacznij od pytania jak wyznaczyć pierwiastek n-tego stopnia z liczby x?
Jakie znasz metody?
Oczywiście matematycznie chodzi a nie o kod
Nie znam byłam bardzo słaba z matmy od 4 klasy. Wiem tylko tyle że √a = b * b.
ok, to nie jest żaden wzór więc go nie używaj.
Dobra skoro w takim razie nie znasz, żadnych metod wyznaczania pierwiastka to trudo. Po prostu kod będzie gorzej zoptymalizowany.
Ok, w takim razie inaczej.
Masz długopis i kartkę bez kalkulatora. Spróbuj określić ile wynosi pierwiastek z 2 do pierwszego miejsca po przecinku.
jedyną wiedze jaką potrzebujesz to
a*a=a^2
√a^2=|a|
Będzie 2?
Nie
-Po pierwsze dokładność do 1 liczby po przecinku oznaczałaby
2,0
-Po drugie
√2 ≠ 2
Nie wiem jak to się oblicza. Pokażesz?
Proponuję iść do nauczyciela i poprosić o konsultacje bo nie jesteś w stanie wykonać zadania. Powinien pomóc, bo to że damy Ci gotowca sprawi że utkniesz na innym etapie.
Byłam u wykładowcy ale on jest tak haotyczny i w dodatku nie umie tłumaczyć.
Nie oczekuje gotowca tylko wytłumaczenia. Proszę o pomoc.
Chociaż powiedz mi jak to będzie matematycznie wyglądało z tego wzoru
.
To jest matematyczny zapis.
Pierwiastek n-tego stopnia z liczby a jest równy liczbie a podniesionej do potęgi 1/n-tej
to jest tylko tożsamość matematyczna / sposób zapisu możesz używać naprzemiennie tego po lewej i prawej. Wiec podniesienie czegoś do potęgi 1/3 oznacza pierwiastek z tego 3-ciego stopnia
Ok jednak tak działa więc problem jest trywialny…
Fascynujące