Używałem edonkey2000…
Który program dostępny na dobreprogramy.pl mi polecicie? co sądzicie o soulseek?
Używałem edonkey2000…
Który program dostępny na dobreprogramy.pl mi polecicie? co sądzicie o soulseek?
Zależy na jakim łączu od providera też zależy (:hmmm:). Nie wyciągam na nim więcej jak 16 kb/s natomiast taka shareaza ssa jak opętana :mrgreen: Dlatego właśnie ten program polecam :mrgreen:
To zależy jakiej sieci chcesz używać.
Jeśli ed2k to zdecydowanie eMule , a kiedy już troche go opanujesz to możesz zastanowić się nad modami np. stąd
Jeśli Bittorrent to Utorrent , Bitcomet lub Azureus
Zdecydowanie odradzam sieć Fasttrack (Kazaa i przeróbki tegoż klienta) , Bearshare ( spyware ) , edonkey (spyware) , imesh ( spyware) , limewire ( filtrowanie wyników wyszukiwania)
Jeśli interesuje Cię kombajn wielosieciowy to spróbuj Shareaza
Co do Soulseeka to jest to świetny program do pobierania muzyki , w zasadzie możesz znaleźć tam wszystko choć czasami trzeba dość długo czekać ze względu na to że program nie obsługuje “wieloźródłowości”
Pamiętaj że jest jeszcze kilka innych sieci oprócz tych największych i najbardziej znanych. No i nie daj się zrobić w balona , Na tej stronie znajdziesz listę oszustów próbujących wyłudzić pieniądze za darmowe p2p.
Jeśli nie przeraża Cię język angielski tu znajdziesz rzetelne informacje o świecie p2p , podobny polski serwis znajdziesz tu
najlepszy Azureus
no spyware, no adware jak w innych programach np Bear Share czy Kazaa
Tej najczęsciej, jak nie jedynie. Mówiąc bardziej obrazowo - p2p będzie mi służył jedynie do ściągania muzy, często korzystam z zasobów pewnej stronki i wklejam gotowy sznurek ed2k do okna IE i siup, ciągniemy Same zasoby programu też by się czasem przydały
Prędkość ściągania plików prędkością, ale bezpieczeństwo też się liczy. Z osłem nigdy raczej problemów nie miałem, służył mi dobrze, ale teraz są jakieś jaja z instalowaniem osła (pisałem w innym topicu…) A co powiecie o DC++?
Przypomniałem sobie, że kumpel używający p2p do podobnych celów używa eMule, więc pewnie wybiorę ten program, ale czekam na kolejne opinie
co takiego?
Dzięki za odzew i linki. Czekam na kolejne odpowiedzi
Osobiście polecam shareaze. Bardzo dobry program a jak skonfigurujesz dobrze to ssa jak głupia…
Program wielosieciowy - obsługuje klika sieci - shareaza działa z siecią ed2k, gnutella, gnutella 2 i torrent
Jeśli chcesz ściągać muzykę to zarówno soulseek (pojedyńcze) jak i eMule (albumy) będą dobrym wyborem.
Korzystanie z sum kontrolnych to oczywiście dobry pomysł bo dzięki temu wiesz że ściągany pliczek nie okaże się czymś zupełnie innym i niekoniecznie pożądanym. W przypadku gdy korzystasz z wbudowanej wyszukiwarki warto wspomóc się bazą danych o fake`ach znajdującą się na stronie
donkeyfakes.net , jeśli nie masz ochoty na ręczne wklejanie sum kontrolnych na stronkę możesz dodać taki wpis do pliku webservices.dat w folderze emule/config (notatnikiem) :
DF - FakeCheck,http://donkeyfakes.net/fakes.php?hash=#hashid&size=#filesize
DF - FakeReport,http://donkeyfakes.net/report.php?hash=#hashid&size=#filesize&name=#filename
a zyskasz opcję sprawdzania / zgłaszania fake`ów przez kliknięcie na plik prawym przyciskiem w zakładce transfery i wybranie odpowiedniej opcji z “usług sieciowych”
Pamiętaj też o korzystaniu z dobrych sprawdzonych serwerów bo niestety sporo jest fałszywych i służy do szpiegowania użytkowników sieci ed2k , “czyste” serwery znajdziesz na stronce http://corpo.free.fr/server.met , pamiętaj by przed dodaniem tych serwerów wyczyścić listę i zablokować w opcje -> serwery ich automatyczna aktualizację (inaczej same Ci się będą dodawać)
Warto też na wszelki wypadek użyć blokady złych adresów (filtr IP) w opcje -> bezpieczeństwo , adres do pobrania listy złych adresów znajdziesz tu
Warto jeszcze wiedzieć że eMule jak i inne programy p2p powodują znaczną fragmentacje plików na partycji na którą pobierasz , więc lepiej gdy foldery incoming i temp (zwłaszcza temp) znajdą się na innej partycji niż systemowa - ułatwi to konserwację systemu.
eMule nie rozpieszcza prędkością , zwłaszcza na początku korzystania z niego , ale za to zapewnia dostęp do największych zasobów. Najlepiej działa kiedy pozwala mu się pracować cały czas , pobierając od kilku do kilkunastu plików jednocześnie - wtedy optymalnie wykorzystujesz łącze.
Za wysyłanie innym użytkownikom danych jesteś wynagradzany kredytami czyli korzystnym modyfikatorem przy wyliczaniu miejsca w kolejce po plik ( ale tylko u tych użytkowików którym coś wysłałeś oczywiście) , tak więc z czasem osiągi będą coraz lepsze.
Powodzenia
Hehe, piszesz więcej rzeczy niż chciałem wiedzieć
używając osła ostatnim razem nigdy nie bawiłem się w tego typu rzeczy
Możesz jaśniej? Czy to samo ma miejsce w przypadku osła? Czy to coś niebezpiecznego?
eMule pobrany
Polecam BearShare bo ściąga szybko jest łatwy w obsłudze i ma dużo źródeł 8)
Nie jest to niebezpieczne , chodzi po prostu o to że eMule (jak większość programów p2p) pobiera pliki w kawałkach i w taki sam sposób zapisuje je na dysku , dopóki plik(i) nie jest ściągnięty do końca nie da się (zazwyczaj) wykonać efektywnej defragmantacji - a na partycji systemowej wypada mieć pliki regularnie defragmentowane - inaczej po prostu system będzie działać coraz wolniej w miarę jak na partycji robi się coraz większa sieczka.
W przypadku partycji innej niż systemowa problem nie będzie tak odczuwalny.
Ja proponuje zainstalować eMule na partycji innej niż systemowa (albo wypakować tam archiwum bo można ściągnąć archiwum bez instalatora) , jeżeli masz już instalnięte na C: to po prostu wyznacz własne foldery dla plików pobieranych i pobranych , możesz to zrobić w opcje -> foldery.
Złączono Posta : 01.07.2006 (Sob) 22:52
Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę , ale Bearshare zmienił właściciela , bezpośrednio po zawarciu ugody (4 maja 2006) na 30 mln $ między wcześniejszym właścicielem firmą Free Peers a firmami Capitol Records, Sony-BMG, UMG Recordings i Warner Music. Teraz właścicielem jest iMesh a używanie Bearshare zwłaszcza w najnowszej wersji (powyżej 5.1) jest po prostu lekkomyślne chociażby ze względu na spyware którym nafaszerowany jest ów klient.
Proponuje wyszukać innego klienta sieci Gnutella.
…
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś wontpliwości to prosze :mrgreen:
co to za OT? KOSZ
Zainstalkowalem tego eMule i połapać się narazie w nim nie mogę z chęcią bym wrócił do osiołka, no ale wiadomo… wklepuje link ed2k do ie, plik się pojawia w emule i nie wiem czy ssie czy nie, jakoś w ośle to prościej wyglądało
czemu ten temat został przeniesiony do innego działu? :evil:
Poczytaj:
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=63241
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … 876#564876
myślę, że dane zawarte w tamtych tematach pomogą Ci skonfigurować eMule do Twoich potrzeb i nie tylko.
bo Moderator tak chciał ;]
Po dodaniu do pobierania plik pojawia się w zakładce transfery.
Czy plik pobiera się w danym momencie czy nie możesz stwierdzić patrząc na kolumny ; prędkość (jeśli cokolwiek tam jest to znaczy że plik jest pobierany) lub status (pobieranie).
Zwykle zanim dojdzie do pobierania trzeba odczekać pewien czas w kolejce , do każdego użytkownika z plikiem który chcemy pobrać stoimy w osobnej kolejce - żeby sprawdzić jakie mamy miejsce u danego użytkownika , kliknij dwa razy lewym przyciskiem na pliku w zakładce transfery. Rozwinie się lista użytkowników z poszukiwanym plikiem , wartość QR w kolumnie status oznacza miejsce w kolejce do pobierania u danej osoby , im mniejsza liczba tym bliżej pobierania. Zmiana miejsca następuje co pół godziny w ramach “zapytania o plik”.
Jeżeli eMule zostanie wyłączone na dłużej niż 1h , miejsce w kolejce przepada.
Awans w kolejce będzie szybszy jeśli danemu użytkownikowi wysłaliśmy odpowiednią ilość danych by uzyskać dodatni modyfikator.
Ponieważ prędkości pobierania jakie można osiągnąć przy pojedyńczym pliku , z reguły nie są duże - najlepiej pobierać od kilku do kilkunastu plików jednocześnie.
Im dłużej eMule pracuje tym skuteczniej działa.