Czy ktoś dysponuje programem partition magic w wersji dos ?
tj. kiedyś dysponowałem programem partition magic - 7 w wersji DOS bootowalnej , który po autouruchomieniu pozwalaj na zmianę wielkości partycji, nadawaniem jej cechy dysku logicznego lub podstawowego i ustawianiu flagi “active” lub “hidden”.
Straciłem ten krążek i teraz żałuję, że nie mam nic podobnego.
Czy istnieją podobne wersje dla wyższych wersji partition magic które są autobootowalne ?
"programu partition magic (lub innego)- x… w wersji DOS bootowalnej , który po autouruchomieniu pozwalaj na zmianę wielkości partycji, nadawaniem jej cechy dysku logicznego lub podstawowego i ustawianiu flagi “active” lub “hidden”,
w celu:
przykładowo; instalacji obok istniejącego OS innego OS - przykładowo; Linux lub inna wersja WINDOWS, bez żadnego kłopotu, w pełni zrozumiałego, tak jak ten stary, co opisałem powyżej.
Wspomniany GParted świetnie się do tego nadaje. Ale nie jest Ci do niczego potrzebny. Jeśli kiedyś w przyszłości zechcesz zainstalować dystrybucję linuksową obok okienek, partycjonowanie zostaw instalatorowi Linuksa. Zapewne on też korzysta z GParted. I zrobi to nie gorzej od doświadczonego użytkownika. A na pewno lepiej jak niedoświadczony.