Program Pocztowy The Bat

Prośba o pomoc w programie THE BAT. Używam od 10 lat, ale co chwila jakieś nowe błędy.
Dwie sprawy:

1. dzisiaj nagle nowe maile zostały pozbawione treści, zamiast treści pojawia się pusta treść lub "X-VADE-SPAMSTATE: clea " , nieraz załączniki o nazwie „part.att”, które są nieotwieralne lub nic nie zawierają. Poprzednia wersja 7.4.16 działała przez kilka lat, zainstalowałem nową 11.4.2.1, ale wszystko bez zmian. Po backupie odinstalowałem i zainstalowałem w nowym folderze i nic. Jeszcze mam w zapasie opcję usunięcia profilu i zapisanych ustawień, ale niechciałbym tego robić, czy ktoś ma jakiś pomysł
  2. druga sprawa to zhakowana strona Forum PSTB! lub nie działa, Przy próbie rejestracji pokazuje się bez sensu pytanie " Rzeka w Tajandii, znana z filmowego mostu" bez opcji przyjęcia odpowiedzi nawet gdy prawidłowa. Oczywiście żadne maile nie przychodzą , próbowałem na kilka aresów

Daj i żur batem na ten program. Pobierz sobie Thunderbirds lub Iutlooka.

1 polubienie

Ciągle zapominasz 10 razy przeczytać, co klikasz przed wysłaniem.

To nie wątek kulinarny, by pisać o żurze i żurku.

Ty chyba nie wiesz co piszesz.
Miałem The Bat ! Przez 15 lat, Thubderbird czy Outloock to przy nim zabaweczki a nie programy pocztowe.

Oryginalny kupiony z licencją czy Pirat ?

pirat, ale działał non stop przez tyle lat i nagle klops.
thunderbird to tragedia, kiedyś próbowałem, ale gdy nie będzie wyjścia to będę musiał …
teraz nowy błąd „dkim=pass (2048-bit key; unprotected) header.d=yahoo.pl header.i=@yahoo.pl header.a=rsa-sha256 header.s=s2048 header.b=f76KEFc”, ale zazwyczaj bez żadnej treści. To musi być coś z nagłówkami, tak twierdzi chatgpt.
i to chyba jakieś większe wariacje i nie wiem czy nie przez windowsa 11. akurat w czasie gdy to się zaczęło to windows usunął mi wszystkie powiązania plików i znowu pyta, czy na pewno JPG chcę otworzyć w galerii :frowning:
udało mi się teraz odinstalować wszystkie katalogi, ale nadal gdzieś w pamięci win miał moje ustawienia. po zainstalowaniu od nowa co dziwne przez kilka godzin wszystko było dobrze i przed chwilą znowu bez treści w mailach.
masakra z tymi windowsem, kto jest chętny alby ze mną odwiedzić Billa Gates’a i przemówić mu do rozsądku ? :grin:
a poważnie to może ktoś ma jakiś pomysł …

Wygląda jakby do treści wiadomości przechodziły nagłówki z e-maila, których nie powinno być normalnie widać. Trochę jakby baza danych/plki z wiadomościami były uszkodzone.

Poszukaj, czy jest opcja naprawy. AI podpowiada, że coś w rodzaju: Właściwości → Sprawdź integralność / Napraw

Przed tym wykonaj kopię zapasową, bo jeżeli już coś jest uszkodzone, to taka operacja może spowodować jeszcze więcej problemów i np możesz stracić wszystkie maile. Thunderbird? Raczej dla twardziel co lubią walczyć z każdym detalem albo zastanawiać się dlaczego coś nie działa. Zwłaszcza gdy ilość skrzynek i emaili idzie w tysiace. Wiem co mówię bo sam używam :wink: Jak już to polecam https://www.betterbird.eu/

Dzięki. Jeszcze walczę i piszę po angielsku na głównym forum Bata: Ritlabs, SRL - secure email client software for Windows
Tak, Thunderbirda mamy w firmie na drugim kompie i tam przy 20 tys maili zaczyna zwalniać i wariować. Ja u siebie mam 191 tys maili, więc nawet nie dotykam Thundera i Outlooka, bo podejrzewam, że one nie ogarną. Sprawdzę betterbird, gdy już nie będzie ratunku dla Bata i dam znać jak dalej sytuacja :slight_smile:

Betterbird to ten sam Thunderbird z połatanymi niektórymi problemami i dodanymi kilkoma funkcjami. Pracuje się z nim trochę lżej ale jednak nie rozwiązuje to kluczowych problemów. U mnie jest z 50-60 tysiecy maili spiętych po IMAP i z tym nie ma problemu, gorzej z np indeksowaniem które potrafi się zawiesić w połowie i bez wiedzy technicznej jest nie do naprawienia.

Outlook jest niezły ale ma ten problem że stara się na siłę wprowadzić swoje standardy gdy odpowiadasz na e-mail (problem cytatów które są dla niego niezrozumiałe itp). Ciężko się pisze z kimś kto używa Outlook. No i Outlook to Outlook, super popularny, każdy malware wie jak z niego coś wykraść.

Daniel, u mnie to samo się pojawiło (od wczoraj, 12 VIII). The Bat Pro 6.0.12 (kupiony). Mam wtyczkę AntispamSniper (Free), Win 8.1, Bitdefender IS, nie wiem czy to ma znaczenie. Daj znać jak znajdziesz rozwiązanie (tymczasem przesiadam się na webmaila :frowning: ).

Rozjechało się VADE, net jest pełny płaczu nawet na forum Microsoft Q&A lament.
Ponoć ma to coś wspólnego z konfliktem z Bitdefender.

Ja mam bitdefendera, więc spróbuję go wyłączyć na jakiś czas.
Ale to chyba nie to, bo pojawił się dzisiaj nowy błąd w sensie teraz na tym samym serwerze firmowym co mój, żona wysyła do mnie maila i te maile także są puste po zalogowaniu się w home.pl na przeglądarce, a wcześnie tam wszystko widziałem, czyli może to wina serwerów np. hone.pl
W trakcie pomoc od twórcy Bata, ale na razie nic to nie daje. Wspomnę, że mam 3 wersje BATA i wszędzie to samo.
Co dziwne, znowu z rana się naprawiło samo, gdy nic nie robiłem i do teraz jest ok.
Muszę jeszcze obserwować, bo zmienia się jak w kalejdoskopie :slight_smile:

Jeżeli jakiś dostawca poczty korzysta z tego samego mechanizmu co Bitdefender (Vade?) to on też będzie miał problem. W sumie nie wygląda to na problem TheBat, tylko źle przetworzonego maila przez mechanizmy antyspamowe (albo mechanizmy lokalnie na PC jak Bitdefender albo gdzieś w świecie u dostawcy serwera pocztowego np)

W pierwszym poście widać jak to wygląda w Outlook

Jednym słowem jak e-mail przychodzi do skrzynki już zepsuty to niewiele się da zrobić, no może poza zajrzeniem w źródło i sprawdzeniem czy nie ma tam jakichś częsci właściwego maila

W The Bat Spróbuj kliknąć uszkodzony e-mail a potem F9 i przejrzeć źródło. Może tam być właściwa treść czystym tekstem, w HTML albo w base64. Jeżeli będzie część text/html i base64
obraz

to to jest prawdopodobnie treść i można ją zdekodować np za pomocą https://www.base64decode.org/

Tak w super skrócie bo temat jest ogromny.